Pliki, które tu są udostępnione można używać TYLKO pod warunkiem, że masz ich oryginalną wersje, a ściągniętą kopie będzie się traktować jako zapasową. Nie mogą one służyć jakimkolwiek celom niezgodnym z prawem. Udostępniający pliki nie ponosi żadnej odpowiedzialności z powodu wykorzystania materiałów tu zawartych niezgodnie z ich przeznaczeniem w szczególności, gdy spowodowałoby to szkodę osób trzecich. Wszystkie pliki pobierałeś/aś na własną odpowiedzialność.
 | Strona: 1 / 1 strony: [1] |
Moczka |  |
| | kotek | 18.11.2018 09:29:31 | 
Grupa: Moderator
Posty: 2930 #2607988 Od: 2018-4-14
| Składniki 300 g piernika 300 g orzechów włoskich 300 g orzechów laskowych 200 g migdałów 200-300 g rodzynek 300 g suszonych śliwek 150 g suszonych moreli 0,5 l kompotu śliwkowego 0,5 l kompotu agrestowego 1 łyżka masła świeżo wyciśnięty sok z 1/2 cytryny sól do smaku 1 łyżka miodu lub cukru.......Przygotowanie Piernik pokrój na kawałki. Wrzuć do mniejszego garnka, zalej ciepłą wodą, tak aby się rozmoczył. Masa piernikowa powinna mieć gęstą, jednolitą konsystencję.
Migdały sparz i obierz ze skórki oraz umieść je w osobnym garnku. Dodaj orzechy laskowe i orzechy włoskie. Zalej wodą i gotuj przez około 40 minut do miękkości bakalii.
Do bakalii dorzuć pokrojone na połówki morele i śliwki oraz rodzynki. Dodaj łyżkę masła, sól do smaku oraz sok z cytryny. Gotuj jeszcze przez 20 minut.
Masę piernikową podgrzej na mniejszym ogniu przez około 5 minut cały czas mieszając, bo szybko przywiera do dna garnka.
Połącz bakalie, kompoty z owocami oraz masą piernikową. Całość gotuj przez około 15 minut...Jeśli moczka jest mało słodka możesz ją dosłodzić według własnych upodobań smakowych miodem lub cukrem. | | | Electra | 26.04.2025 01:54:58 | 
 |
|
 | Strona: 1 / 1 strony: [1] |
<< Pierwsza | < Poprzednia | Następna > | Ostatnia >> |
Aby pisac na forum musisz sie zalogować !!! |
|