Pliki, które tu są udostępnione można używać TYLKO pod warunkiem, że masz ich oryginalną wersje, a ściągniętą kopie będzie się traktować jako zapasową. Nie mogą one służyć jakimkolwiek celom niezgodnym z prawem. Udostępniający pliki nie ponosi żadnej odpowiedzialności z powodu wykorzystania materiałów tu zawartych niezgodnie z ich przeznaczeniem w szczególności, gdy spowodowałoby to szkodę osób trzecich. Wszystkie pliki pobierałeś/aś na własną odpowiedzialność.
 | Strona: 1 / 1 strony: [1] |
KAJMAKOWY SERNIK NA ZIMNO NA SPODZIE BROWNIE |  |
| | kotek | 18.02.2019 10:43:37 | 
Grupa: Moderator
Posty: 2930 #2638984 Od: 2018-4-14
| 100 g masła 100 g gorzkiej czekolady 2 małe jajka 100 g cukru 70 g mąki szczypta soli 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia MASA KAJMAKOWA 1 i 1/2 łyżki stołowej żelatyny spożywczej (nie - fix) 500 g mascarpone 250 ml śmietanki kremówki 30% (schłodzonej) ok. 450 - 500 g kajmaku z puszkiDEKORACJA 100 g orzechów pekan kilka krówek 50 g czekolady deserowej lub gorzkiej 2 łyżki oleju.......Piekarnik nagrzać do 160 stopni C. Masło pokroić w kostkę i włożyć do rondelka, dodać połamaną na kosteczki czekoladę i cały czas mieszając roztopić na małym ogniu, zdjąć z ognia. W oddzielnej misce rozmiksować lub wymieszać rózgą jajka z cukrem. Dodać do nich roztopioną czekoladę z masłem i zmiksować lub wymieszać rózgą na gładką masę. Dodać mąkę, sól oraz proszek do pieczenia, zmiksować na jednolite ciasto. Dno formy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, zapiąć obręcz wypuszczając papier na zewnątrz. Wyłożyć ciasto i wstawić do piekarnika na ok. 20 minut, aż ciasto lekko urośnie. Wyjąć z piekarnika i ostudzić....Do większej miski wlać 4 łyżki wrzącej wody, wsypać żelatynę i rozpuścić, co chwilę mieszając. Ostudzić. Mascarpone i śmietankę ubijać razem mikserem przez ok. 2 minuty na puszystą i gęstą masę. Dodać 2/3 kajmaku z puszki i ubijać jeszcze przez ok. 30 sekund. Dodawać po łyżce ubitej masy do ostudzonej, ale jeszcze płynnej żelatyny, za każdym razem mieszając rózgą lub łyżką. Po połączeniu wszystkich składników wyłożyć masę na ostudzony spód brownie...Na wierzch wysypać posiekane orzechy oraz pokrojone na kawałeczki krówki. Wstawić do lodówki do stężenia na kilka godzin lub najlepiej na całą noc. W międzyczasie lub przed podaniem (jak nam wygodniej) polać deser resztą kajmaku (podgrzać go w rondelku z łyżką mleka) oraz roztopioną z olejem czekoladą. | | | Electra | 26.04.2025 01:53:48 | 
 |
|
 | Strona: 1 / 1 strony: [1] |
<< Pierwsza | < Poprzednia | Następna > | Ostatnia >> |
Aby pisac na forum musisz sie zalogować !!! |
|