Pliki, które tu są udostępnione można używać TYLKO pod warunkiem, że masz ich oryginalną wersje, a ściągniętą kopie będzie się traktować jako zapasową. Nie mogą one służyć jakimkolwiek celom niezgodnym z prawem. Udostępniający pliki nie ponosi żadnej odpowiedzialności z powodu wykorzystania materiałów tu zawartych niezgodnie z ich przeznaczeniem w szczególności, gdy spowodowałoby to szkodę osób trzecich. Wszystkie pliki pobierałeś/aś na własną odpowiedzialność.
 | Strona: 1 / 1 strony: [1] |
BUŁECZKI CYNAMONOWE Z JABŁKAMI Drożdżówki z jabłkami |  |
| | kotek | 17.06.2019 08:53:30 | 
Grupa: Moderator
Posty: 2930 #3947628 Od: 2018-4-14
| CIASTO 250 ml ciepłego mleka 50 g świeżych drożdży lub 14 g instant 500 g mąki pszennej 50 g cukru szczypta soli 1 jajko 2 żółtka 70 g miękkiego masłaNADZIENIE 1 kg kwaśnych i twardszych jabłek 40 g masła 1/2 cytryny 1/2 szklanki cukru trzcinowego 2 łyżki cukru wanilinowego 2 łyżki cynamonu 50 g orzechów włoskich..LUKIER sok z 1/2 cytryny ok. 2/3 szklanki cukru pudru......PRZYGOTOWANIE CIASTO Do ciepłego mleka dodać drożdże i wymieszać, odstawić na 5 minut. Mąkę przesiać do miski, dodać cukier i sól. Wymieszać, zrobić wgłębienie, wlać w nie mleko z drożdżami i wymieszać łyżką. Następnie zacząć wyrabiać ciasto dodając jajko i żółtka. Po ok. 5 minutach wyrabiania dodać miękkie masło i dalej wyrabiać (ręcznie, hakiem miksera planetarnego lub w maszynie do chleba) przez ok. 10 - 15 minut aż ciasto będzie gładkie i sprężyste. Przykryć folią i odstawić na 1 i 1/2 godziny do wyrośnięcia. NADZIENIE Jabłka obrać, pokroić na ćwiartki, wykroić gniazda nasienne, pokroić na kawałeczki. Włożyć na patelnię, dodać masło, sok i skórkę z cytryny, cynamon, cukier trzcinowy i cukier wanilinowy. Smażyć mieszając przez około 15 minut aż jabłka zmiękną i rozpadną się. Przestudzić (mogą być ciepłe)..FORMOWANIE BUŁECZEK Wyrośnięte ciasto wyłożyć na stolnicę lub blat oprószony mąką i wygniatać przez chwilę pozbywając się pęcherzy powietrza. Ciasto podzielić na 2 części i każdą rozwałkować na placek o wymiarach ok. 30 x 30 cm. Na placki z ciasta wyłożyć jabłka. Zawinąć w roladki i każdą pokroić w poprzek na 12 plasterków o grubości ok. 2 cm. Wszystkie ułożyć na dużej prostokątnej blaszce z zachowaniem odstępów lub na 2 mniejszych formach (każda ok. 20 x 30 cm). Wierzch bułeczek posypać posiekanymi orzechami włoskimi. Odstawić na ok. 40 minut do wyrośnięcia. Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Wierzch bułeczek delikatnie posmarować roztrzepanym z mlekiem żółtkiem i piec na złoty kolor przez ok. 20 minut (jeśli mamy 2 blaszki, najpierw pieczemy jedną a potem drugą blaszkę). Po upieczeniu polać lukrem: zagotować sok z cytryny, dodać cukier puder i wymieszać. do posmarowania: 1 żółtko + 4 łyżki mleka.. | | | Electra | 21.02.2025 02:23:13 | 
 |
|
 | Strona: 1 / 1 strony: [1] |
<< Pierwsza | < Poprzednia | Następna > | Ostatnia >> |
Aby pisac na forum musisz sie zalogować !!! |
|