
Grupa: Moderator
Posty: 2930 #3970625 Od: 2018-4-14
| SKŁADNIKI 4 PORCJE 500 ml mleka kokosowego 1/4 szklanki drobnej tapioki (wielkości kaszy) 3 łyżki ksylitolu lub 2 łyżki cukru 4 nasiona kardamonu 1 duże mango 2 łyżki syropu klonowego 1/3 łyżeczki imbiru w proszku lub 1/2 łyżeczki świeżego owoce jagodowe mrożone (w sezonie świeże) np. czarne porzeczki, jagody, maliny, porzeczki listki mięty......PRZYGOTOWANIE W garnku zagotować mleko, wsypać tapiokę, następnie dodać ksylitol i cukier. Co chwilę mieszając gotować bez przykrycia przez ok. 20 minut aż tapioka stanie się całkowicie szklista, przezroczysta. W międzyczasie dodać kardamon: nasiona rozłupać i wyłuskać ziarenka, rozgnieść je w moździerzu lub zmielić w młynku, dodać do garnka z tapioką. Przelać do małych szklaneczek. Pudding zgęstnieje jeszcze podczas studzenia. Mango obrać, obkroić miąższ od pestki. Pokroić w małą kosteczkę i podzielić na pół. Jedną połowę włożyć do rondelka, dodać syrop klonowy i imbir i gotować przez ok. 10 minut aż mango będzie miękkie, wówczas rozdrobnić je blenderem. Dodać pozostałe świeże mango i gotować jeszcze 2 minuty, odstawić z ognia. Wyłożyć na deser. Dodać owoce jagodowe i udekorować miętą. Można od razu podawać lub odstawić na kilka godzin lub całą noc w chłodne miejsce. |