Pliki, które tu są udostępnione można używać TYLKO pod warunkiem, że masz ich oryginalną wersje, a ściągniętą kopie będzie się traktować jako zapasową. Nie mogą one służyć jakimkolwiek celom niezgodnym z prawem. Udostępniający pliki nie ponosi żadnej odpowiedzialności z powodu wykorzystania materiałów tu zawartych niezgodnie z ich przeznaczeniem w szczególności, gdy spowodowałoby to szkodę osób trzecich. Wszystkie pliki pobierałeś/aś na własną odpowiedzialność.
 | Strona: 1 / 1 strony: [1] |
Rogale Marcińskie: |  |
| | kotek | 10.11.2019 06:52:38 | 
Grupa: Moderator
Posty: 2930 #5260976 Od: 2018-4-14
| Ciasto: 1 kg przesianej mąki tortowej 1,5 dag świeżych drożdży 3 całe jajka 300 ml letniego mleka 10 dag masła + 3 razy po 100 g do każdego składania i wałkowania 3 łyżki cukru pudru szczypta soli Nadzienie z białego maku z bakaliami: 60 dag białego maku 15 dag cukru pudru 5 dag mielonych orzechów laskowych 3 łyżki migdałów 3 łyżki suszonej żurawiny 3 łyżki rodzynków 2 łyżki domowej (smażonej) skórki pomarańczowej 2 łyżki mielonych biszkoptów 100 ml słodkiej śmietanki 30% Lukier: 1 szklanka cukru pudru 2 łyżki kwaśnej śmietany 18% 1 łyżeczka soku z cytryny Dodatkowo: Bakalie do posypania upieczonych rogalików 5-6 os. >, 60 min średnie drogie.....Do miski przesiać mąkę. Dodać roztrzepane jajka, sól, cukier puder i podgrzane mleko w którym rozpuściłam drożdże. Zagnieść ciasto. Na koniec wlać rozpuszczone, letnie masło i ponownie zarobić. Odstawić do wyrośnięcia pod przykryciem. Po wyrośnięciu - rozwałkować na prostokąt. Na 3/4 jego powierzchni zetrzeć 100 g masła. Zwinąć w kopertę (najlepiej to widać na filmikach). Owinąć folią i włożyć ciasto do lodówki na 30 minut. Czynność powtarzać trzykrotnie.Za każdym razem ścierać 100 g masła. Odstawić do lodówki na całą noc.Mak przepłukać,przełożyć do garnka i zalać zimną wodą tak, by przykryła mak. Gotować przez 15 minut na wolnym ogniu. Zestawić z ognia pod przykryciem do ostygnięcia. Dokładnie odcedzić na sicie wyłożonym ściereczką. Zmielić razem z wcześniej namoczonymi rodzynkami , suszoną żurawiną, migdałami i skórką pomarańczową. Śmietanę przelać do głębokiej patelni, dodać śmietankę , cukier i zmielony mak z bakaliami. Chwilę smażyć. Dodać zmielone biszkopty. Ostudzić, Ciasto wyjąć z lodówki. Podzielić na dwie równe części. Każdą z nich rozwałkować na prostokąt. Pociąć na wąskie, długie "trójkąty".Nakładać farsz. Zwijać rogaliki. Układać na blasze wyłożonej papierem. Odczekać 10-15 minut aż ponownie podrosną. Posmarować żółtkiem z dwoma łyżkami mleka. Piec 20 minut w 180 stopniach. Zimne oblać lukrem i obsypać mielonymi migdałami, orzechami i smażoną skórką pomarańczową.
| | | Electra | 26.04.2025 01:36:55 | 
 |
|
 | Strona: 1 / 1 strony: [1] |
<< Pierwsza | < Poprzednia | Następna > | Ostatnia >> |
Aby pisac na forum musisz sie zalogować !!! |
|