Pliki, które tu są udostępnione można używać TYLKO pod warunkiem, że masz ich oryginalną wersje, a ściągniętą kopie będzie się traktować jako zapasową. Nie mogą one służyć jakimkolwiek celom niezgodnym z prawem. Udostępniający pliki nie ponosi żadnej odpowiedzialności z powodu wykorzystania materiałów tu zawartych niezgodnie z ich przeznaczeniem w szczególności, gdy spowodowałoby to szkodę osób trzecich. Wszystkie pliki pobierałeś/aś na własną odpowiedzialność.
 | Strona: 1 / 1 strony: [1] |
Karmelowy jabłecznik |  |
| | kotek | 28.11.2020 10:02:59 | 
Grupa: Moderator
Posty: 2930 #6611492 Od: 2018-4-14
| Składniki: Karmelowe jabłka 2-3 jabłka 2 łyżki masła Czubata łyżka brązowego cukru Sok z połowy cytryny
Ciasto: 150 gramów masła 4 jajka 4 łyżki cukru kokosowego Paczka cukru z prawdziwą wanilią 400 gramów mąki pszennej Łyżka proszku do pieczenia 3-4 łyżki mleka
Dodatkowo Masło i bułka tarta do formy Cukier Jabłka myję, obieram i kroję na 8 cząstek. W garnuszku rozpuszczam masło i cukrem, dodaję jabłka i sok z cytryny. Smażę aż jabłka zmiękną i otoczą się karmelem. Chwilę studzę. niedziela, 25 czerwca 2017 Karmelowy jabłecznik Tak, tak, Truskawkowe szaleństwo trwa. Wiem, wiem, sama mu ulegam. Jak chociażby wczoraj, kupiłam wczoraj 4,5 kilograma truskawek. Bardzo dorodnych, sprzedaje je ryneczku starszy pan. Prosto ze swojej działki, dorabia tak sobie do skromnej emerytury. Jego truskawki są słodkie i pyszne, jak poziomki. Wczoraj smażyłam więc konfitury. I mówiąc szczerze po tym truskawkowym seansie, zakończonym jedzeniem słodkiej konfitury na obiad i na kolację. Na obiad do pierogów leniwych, na kolację do chałki,nie miałam dość!. Kiedy myślałam o cieście na niedzielę oczywiście pomyślałam o jakimś truskawkowym wypieku. Ale, ale. Wszystkie owoce zużyłam do słoikowej przygody. No prawie, bo resztę zjadło pięć krasnoludków. W niedzielę zostawały tylko marketowe owoce, które mogłam kupić. Ale powiem szczerze, kto choć raz spróbował truskawek od Pana Mieczysława, ten na te z marketu niechętnie spojrzy. W domu miałam jabłka, postanowiłam więc upiec jabłkowe ciacho. Nieco inne, bo z karmelem. Samo ciasto jest mięciutkie i bardzo delikatne. Jabłka, które najpierw usmażyłam razem z karmelem nadały ciastu wyjątkowego smaku. Takie połączenia bardzo lubię. Bardzo proste i naprawdę pyszne ciasto, które idealnie wręcz pasuje do dużego kubka herbaty, kakao czy też cappucino. Nie wiem jak u Was, ale u mnie pogoda jest taka sobie. Raczej domowa, niż spacerowa. Dlatego też kawałek ciasta i książka to smakowita wizja dla tego popołudnia. Kto jeszcze nie próbował takiego połączenia naprawdę polecam. Zapraszam więc na kawałek ciasta i wiśniową herbatkę. Liczę, że nowy tydzień przyniesie w końcu troszkę letniego słońca. I zdecydowanie ograniczy deszcz. I wróci mi pełnię zdrowia. Bolącym uszom mówimy nie.
Składniki: Karmelowe jabłka 2-3 jabłka 2 łyżki masła Czubata łyżka brązowego cukru Sok z połowy cytryny
Ciasto: 150 gramów masła 4 jajka 4 łyżki cukru kokosowego Paczka cukru z prawdziwą wanilią 400 gramów mąki pszennej Łyżka proszku do pieczenia 3-4 łyżki mleka
Dodatkowo Masło i bułka tarta do formy Cukier puder
Jabłka myję, obieram i kroję na 8 cząstek. W garnuszku rozpuszczam masło i cukrem, dodaję jabłka i sok z cytryny. Smażę aż jabłka zmiękną i otoczą się karmelem. Chwilę studzę.
Masło ucieram z cukrami i żółtkami. Dokładnie ucieram na jasny krem. Białka ubijam na sztywną pianę. Mąkę przesiewam z proszkiem do pieczenia, łączę z masą maślaną, dodaję mleko, ucieram do połączenia się składników. Na koniec dodaję pianę z białek. Delikatnie mieszam całość. Tortownicę smaruję masłem, wysypuję bułką tartą. Wylewam ciasto -3/4 ilości, na wierzchu układam jabłka w karmelu. Resztę karmelu również wylejcie na wierzch ciasta. Przykrywam resztą ciasta. Placek piekę przez 45-50 minut w 185 stopniach. Po wystudzeniu posypuję cukrem pudrem. | | | Electra | 22.02.2025 19:11:33 | 
 |
|
 | Strona: 1 / 1 strony: [1] |
<< Pierwsza | < Poprzednia | Następna > | Ostatnia >> |
Aby pisac na forum musisz sie zalogować !!! |
|