
Grupa: Moderator
Posty: 2930 #7205143 Od: 2018-4-14
| Składniki: na ciasto: 0,5 kg mąki 3 jajka 4 dag drożdży 0,5 szklanki mleka 0,5 szklanki cukru 0,5 kostki masła cukier waniliowy
masa makowa: 3 opakowania po 200 gr gotowego maku,ten jest już zmielony i słodki 100 gr drobno mielonych orzechów 50 gr rodzynek 5 łyżek wody aromat migdałowy/połowa op.
lukier: cukier puder i woda,aromat waniliowy
1 jajko do smarowania...Składniki: na ciasto: 0,5 kg mąki 3 jajka 4 dag drożdży 0,5 szklanki mleka 0,5 szklanki cukru 0,5 kostki masła cukier waniliowy
masa makowa: 3 opakowania po 200 gr gotowego maku,ten jest już zmielony i słodki 100 gr drobno mielonych orzechów 50 gr rodzynek 5 łyżek wody aromat migdałowy/połowa op.
lukier: cukier puder i woda,aromat waniliowy
1 jajko do smarowania....Składniki: na ciasto: 0,5 kg mąki 3 jajka 4 dag drożdży 0,5 szklanki mleka 0,5 szklanki cukru 0,5 kostki masła cukier waniliowy
masa makowa: 3 opakowania po 200 gr gotowego maku,ten jest już zmielony i słodki 100 gr drobno mielonych orzechów 50 gr rodzynek 5 łyżek wody aromat migdałowy/połowa op.
lukier: cukier puder i woda,aromat waniliowy
1 jajko do smarowania Mąkę przesiać,w małej miseczce zrobić zaczyn drożdżowy z drożdży,odrobiny ciepłego mleka,łyżeczki cukru i tyle mąki żeby powstała konsystencja śmietany.Zostawić do wyrośnięcia.Ubić całe jajka z cukrem i cukrem waniliowym.Ja dodaję też parę kropel aromatu śmietankowego.Do przesianej mąki dodać zaczyn drożdżowy, ubite jajka,resztę ciepłego mleka i zagnieść ciasto,pod koniec dodać roztopione i ciepłe masło.nie trzeba długo zagniatać,wystarczy 2/3 minutki.Odstawić na jakieś 30 min.W tym czasie przygotować masę makową.Wymieszać cały mak z orzechami,rodzynkami i woda.Ciasto podzielić na dwie części.Wałkować placki około 30x30 cm.Posmarować rozmąconym białkiem.Wyłożyć i rozsmarować masę makową.Założyć boki po 2 cm i zrolować makowca,Ja dodatkowo lekko spłaszczam i tnę na 3 paski z których uplatam warkocze.Posmarować każdy i makowców rozmąconym żółtkiem.Piec w 180 około 45 min.Uwaga! Piekarniki tak bardzo się różnią,wiec proponuje upiec na ciemny złoty kolor,dodatkowo pod koniec sprawdzić wykałaczką czy aby ciasto nie jest surowe.Życzę smacznego! |