Pliki, które tu są udostępnione można używać TYLKO pod warunkiem, że masz ich oryginalną wersje, a ściągniętą kopie będzie się traktować jako zapasową. Nie mogą one służyć jakimkolwiek celom niezgodnym z prawem. Udostępniający pliki nie ponosi żadnej odpowiedzialności z powodu wykorzystania materiałów tu zawartych niezgodnie z ich przeznaczeniem w szczególności, gdy spowodowałoby to szkodę osób trzecich. Wszystkie pliki pobierałeś/aś na własną odpowiedzialność.
 | Strona: 1 / 1 strony: [1] |
Kluski z makiem |  |
| | kotek | 06.03.2021 14:21:04 | 
Grupa: Moderator
Posty: 2930 #7398843 Od: 2018-4-14
| 200 g makaronu łazanki 250 g maku + 1,5 szklanki wrzątku do zaparzenia maku (może być też gorące mleko) 1 łyżka masła, miękkiego 2 łyżki śmietanki kremówki 30% (ok. 30 ml) 3-4 łyżki miodu (u mnie wielokwiatowy) 3 łyżki brązowego cukru – ok. 45 g 60 g rodzynków 60 g orzechów włoskich (2 duże garście) 50 g skórki pomarańczowej kandyzowanej kilka kropli ekstraktu migdałowego lub cytrynowego 1/3 łyżeczki cynamonu (wedle uznania, jak ktoś nie lubi to może pominąć)Przepis na kluski z makiem: Mak wsypać do miski, a następnie zalać wrzącą wodą. U mnie jest to ok. 1,5 szklanki (czyli około 375 ml) – woda powinna wystawać nieco poza mak. Przykryć miseczkę i odstawić namoczony mak na minimum godzinę, a najlepiej na kilka godzin – w tym czasie powinien on całkowicie ostygnąć i nieco napęcznieć. Kolejno odcedzić go na sitku wyłożonym gazą lub tetrową pieluchą, a następnie dobrze dokładnie odcisnąć z wody. Jeśli kupiliście mak niemielony, to po odsączeniu go z wody należy go dwukrotnie zmielić w maszynce do mielenia mięsa (najlepiej używając nakładki o drobnych oczkach). Druga opcja to kupić już zmielony mak i tylko namoczyć go w wodzie – taki mak po namoczeniu nie wymaga już mielenia w maszynce.Kolejno mak przerzucić do garnka. Dodać 1 łyżkę masła, 30 ml śmietanki kremówki, 3 łyżki miodu, 3 łyżki brązowego cukru, 60 gramów rodzynków, 60 gramów posiekanych orzechów włoskich oraz 50 gramów skórki pomarańczowej. Na koniec dodać kilka kropli ekstraktu migdałowego (lub innego dowolnego, np. cytrynowego). Całość dokładnie wymieszać, a następnie lekko podgrzać stale mieszając. Następnie makaron łazanki ugotować według instrukcji na opakowaniu. Odcedzić go na sitku i kolejno wymieszać z wcześniej przygotowaną masą makową. Dla mnie kluski z makiem najlepiej smakują zjedzone od razu, jeszcze na ciepło, ale wedle uznania (jak tak lubicie) można je zjeść również na zimno, po uprzednim schłodzeniu w lodówce. Smacznego! | | | Electra | 22.02.2025 16:34:18 | 
 |
|
 | Strona: 1 / 1 strony: [1] |
<< Pierwsza | < Poprzednia | Następna > | Ostatnia >> |
Aby pisac na forum musisz sie zalogować !!! |
|