
Grupa: Moderator
Posty: 2930 #7731356 Od: 2018-4-14
| 1 kg rabarbaru 1 kg truskawek skórka z ½, pomarańczy 100 g cukru 1 szklanka wiórek kokosowych ,Rabarbar umyj, obierz i pokrój na małe kawałki. , , Truskawki umyj i pozbaw szypułek.,...Pomarańczę dokładnie wyszoruj i zetrzyj skórkę- tylko wierzchnią, ciemną część.
Owoce i skórkę pomarańczową wrzuć do garnka i gotuj na wolnym ogniu ok. godziny, mieszając co jakiś czas i uważając by nie przypalić.
Gdy uzyskamy oczekiwaną gęstość dodaj cukier oraz wiórki kokosowe. Gotuj jeszcze z 20 minut.
Słoiki wyparz – ja je najpierw myję, przelewam wrzątkiem, a potem wyprażam przez około 10 minut w piekarniku nagrzanym do 130 st. C.
Do jeszcze gorących dokładnie osuszonych słoików (nakrętka i gwint muszą być suche) przełóż dżem, zakręć i postaw do góry nogami. Słoki wstaw do gorącego piekarnika i pasteryzuj ok. 20 minut ( w 130 st. C). Po tym czasie piekarnik wyłącz, otwórz drzwiczki, a słoiki wyciągnij dopiero po całkowitym ostygnięciu piekarnika. |