
Grupa: Moderator
Posty: 2930 #7798422 Od: 2018-4-14
| LISTA SKŁADNIKÓW: 400 ml dobrej jakości śmietanki-kremówki, tj. 30% albo 36%, przeznaczonej do ubijania 5 łyżek cukru-pudru 1 tabliczka czekolady mlecznej E.Wedel albo czekolady białej E.Wedel (ewentualnie: czekolada lekko opcjonalnie: 200 g serka mascarpone opcjonalnie: kilka kropli olejku waniliowego lub migdałowego...PRZYGOTOWANIE: 1 Wlej śmietankę do rondla, dodaj cukier puder i podgrzej, ale tak, aby się nie zagotowała.
2 W międzyczasie posiekaj lub połam czekoladę na drobne kawałki – tak, aby łatwo się roztopiła.
3 Kiedy śmietanka będzie już gorąca (ale nie wrząca!), wrzuć do niej czekoladę i zdejmij rondel z ognia.
4 Mieszaj trzepaczką, aż do całkowitego rozpuszczenia czekolady – to bardzo ważne, aby krem czekoladowy do tortu z bitej śmietany nabrał odpowiedniej konsystencji.Opcjonalnie dodaj kilka kropel olejku waniliowego lub migdałowego.
6 Odstaw do wystygnięcia.
7 Kiedy ganache będzie wystarczająco chłodny, wstaw go do lodówki, najlepiej na całą noc. Rano będzie gotowy do ubicia.
8 Dobrze schłodzoną śmietankę z czekoladą wyjmij z lodówki i przelej do wysokiej miski.
9 Ubijaj mikserem na wysokich obrotach, aż do uzyskania idealnie kremowej, gęstej konsystencji.
10 Jeśli chcesz, na koniec możesz wzbogacić krem czekoladowy do tortu z bitej śmietany, dodając do niego ok. 200 g serka mascarpone, który nada całości puszystości. tak przygotowanym kremem możesz przekładać np. tort, jak również nadziewać ptysie i inne desery, zgodnie z własnymi preferencjami. |