Pliki, które tu są udostępnione można używać TYLKO pod warunkiem, że masz ich oryginalną wersje, a ściągniętą kopie będzie się traktować jako zapasową. Nie mogą one służyć jakimkolwiek celom niezgodnym z prawem. Udostępniający pliki nie ponosi żadnej odpowiedzialności z powodu wykorzystania materiałów tu zawartych niezgodnie z ich przeznaczeniem w szczególności, gdy spowodowałoby to szkodę osób trzecich. Wszystkie pliki pobierałeś/aś na własną odpowiedzialność.
 | Strona: 1 / 1 strony: [1] |
Konfitura śliwkowa z czekoladą |  |
| | kotek | 29.04.2021 17:31:09 | 
Grupa: Moderator
Posty: 2930 #7806918 Od: 2018-4-14
| Składniki:
1,2 kg śliwek węgierek 500g cukru żelującego 2: 1 1 pomarańcza 100g gorzkiej czekolady....Sposób przygotowania:
Śliwki umyć, przekroić na pół i wypestkować. Połówki śliwek pokroić w drobną kostkę.Pokrojone śliwki wymieszać dokładnie z cukrem żelującym i pozostawić na noc (lub na 12godz.), aby owoce puściły sok. Na następny dzień ściąć cienko skórkę z połowy pomarańczy i drobno posiekać. Wycisnąć sok z pomarańczy. Sok i skórkę dodać do śliwek. Całość przełożyć do garnka. Czekoladę drobno posiekać. Odstawić na bok. Garnek postawić na piecu. Całość mieszając doprowadzić do wrzenia. Od zagotowania, gotować na średnim ogniu co najmniej 4 minuty, mieszając od czasu do czasu. Zrobić próbę tężenia. (W tym celu należy nałożyć trochę konfitury na zimny talerz i go przechylić. Jeśli konfitura zastyga, to znaczy, że jest gotowa). Garnek zdjąć z pieca. Jeśli utworzyła się piana, należy ją zdjąć łyżką. Konfiturę pozostawić na 5min. Kolejno dodać posiekaną czekoladę. Całość wymieszać. Konfiturę przełożyć do czystych słoiczków i mocno zakręcić. Z podanych składników otrzymamy ok. 5 słoiczków (każdy po 250ml) konfitury. Konfiturę można przechowywać do 3 miesięcy.. | | | Electra | 19.02.2025 07:15:32 | 
 |
|
 | Strona: 1 / 1 strony: [1] |
<< Pierwsza | < Poprzednia | Następna > | Ostatnia >> |
Aby pisac na forum musisz sie zalogować !!! |
|