![poziom najwyższy i najjaśniejszy :-)](star_icon7.gif)
Grupa: Moderator
Posty: 2930 #7811475 Od: 2018-4-14
| Składniki: Kulki czekoladowe z wisienką w likierze 200 g.masła, szklanka cukru pudru, 2 jajka, 4 duże łyżki czekolady w proszku, 1 opakowanie biszkoptów okrągłych lub podłużnych, słoiczek wisienek koktajlowych w zalewie, 60 ml.dowolnego likieru,np.ziołowy lub pomarańczowy.... Sposób przygotowania: Kulki czekoladowe z wisienką w likierze Biszkopty po wypakowaniu pokruszyć w misce,a masło ucierać na parze,dodając jajka i cukier puder oraz cztery łyżki sproszkowanej czekolady. Naczynie z masą zestawić z pary i wystudzić.Wstawić do lodówki na pół godziny,a po wyjęciu zmieszać z pokruszonymi biszkoptami. Wisienki wyjąć na sitko i osączyć,a potem zanurzać je w likierze wlanym na spodek,trzymając je w szczypcach do lodu. Z masy odrywać kawałki,lepić w kulki,dodając do środka szczypcami nasączoną wisienkę,dokładnie ją zalepiając masą. Ułożyć kulki w silikonowych foremkach z otworkami i wstawić do lodówki na godzinę. Po wyjęciu podawać kulki w ozdobnych papilotkach na paterze. |