
Grupa: Moderator
Posty: 2930 #7823540 Od: 2018-4-14
| Składniki na formę keksową o wymiarach ok. 21x 11 cm: 60 g mąki gryczanej 125 g zmielonych, blanszowanych migdałów 60 g pestek z dyni lub słonecznika 25 g masła, temperatura pokojowa 3 jajka (rozmiar M), temperatura pokojowa 125 g twarogu z wiaderka lub quarku, temperatura pokojowa 1 łyżka oliwy z oliwek 1 płaska łyżka erytrytolu (lub ½, łyżki ksylitolu) 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia..... Sposób przygotowania: Formę keksową (o wymiarach ok. 21x 11 cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Odstawić na bok. W jednej misce wymieszać mąkę gryczaną, zmielone migdały, pestki, proszek do pieczenia i sól. Do drugiej miski dodać miękkie masło i miksować przez kilka sekund. Dodać jajka, twaróg, oliwę z oliwek i erytrytol. Miksować ok. 30 sekund. Wsypać składniki z pierwszej miski i wymieszać trzepaczką do połączenia. Ciasto przełożyć do przygotowanej formy keksowej. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 50 minut, do suchego patyczka, w temperaturze 175°C, grzałka góra- dół. Po upieczeniu, wyciągnąć formę z chlebem i ustawić na kratce kuchennej. Pozostawić, aby trochę ostygł. Następnie wyciągnąć z formy i pozostawić na co najmniej 2 godziny przed rozkrojeniem. |