Pliki, które tu są udostępnione można używać TYLKO pod warunkiem, że masz ich oryginalną wersje, a ściągniętą kopie będzie się traktować jako zapasową. Nie mogą one służyć jakimkolwiek celom niezgodnym z prawem. Udostępniający pliki nie ponosi żadnej odpowiedzialności z powodu wykorzystania materiałów tu zawartych niezgodnie z ich przeznaczeniem w szczególności, gdy spowodowałoby to szkodę osób trzecich. Wszystkie pliki pobierałeś/aś na własną odpowiedzialność.
 | Strona: 1 / 1 strony: [1] |
Bułeczki mleczne |  |
| | kotek | 30.05.2021 18:55:19 | 
Grupa: Moderator
Posty: 2930 #7823544 Od: 2018-4-14
| Ciasto drożdżowe:
550 g mąki pszennej (lub orkiszowej jasnej typu 630) 250 ml mleka 20 g świeżych drożdży 80 g płynnego miodu (najlepiej o delikatnym smaku np. lipowy, wielokwiatowy) 1 jajko (rozmiar M) 60 g miękkiego masła szczypta soli Do posmarowania:
1 żółtko 1 łyżka mleka..... Sposób przygotowania: Przygotować ciasto drożdżowe: Lekko ciepłe mleko wymieszać z 1 łyżeczką miodu, pokruszonymi drożdżami i ok. 5 łyżkami mąki. Zaczyn przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 10- 15 minut. Resztę z 550 g mąki wsypać do dużej miski. Dodać resztę miodu, szczyptę soli, jajko, miękkie masło i wyrośnięty zaczyn. Wyrobić ciasto, najlepiej mikserem lub robotem kuchennym, używając haka do zagniatania ciasta. Ciasto wyrabiać przez kilka minut. Miskę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 1 godzinę, aż podwoi swoją objętość. Wyrośnięte ciasto zagnieść krótko. Odrywać z ciasta kawałki ważące po ok. 50 g i formować z nich podłużne wałeczki o długości ok. 10 cm. Bułeczki układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w dwóch rzędach, w niedużych odstępach (ok. 1 cm). Bułeczki, gdy podrosną, skleją się. Bułeczki przykryć ściereczką i pozostawić na ok. 15- 20 minut, aby podrosły. | | | Electra | 25.04.2025 20:18:49 | 
 |
|
 | Strona: 1 / 1 strony: [1] |
<< Pierwsza | < Poprzednia | Następna > | Ostatnia >> |
Aby pisac na forum musisz sie zalogować !!! |
|