Pliki, które tu są udostępnione można używać TYLKO pod warunkiem, że masz ich oryginalną wersje, a ściągniętą kopie będzie się traktować jako zapasową. Nie mogą one służyć jakimkolwiek celom niezgodnym z prawem. Udostępniający pliki nie ponosi żadnej odpowiedzialności z powodu wykorzystania materiałów tu zawartych niezgodnie z ich przeznaczeniem w szczególności, gdy spowodowałoby to szkodę osób trzecich. Wszystkie pliki pobierałeś/aś na własną odpowiedzialność.
![Przejdz do dołu strony](strzalka_dol.gif) | Strona: 1 / 1 strony: [1] |
Turecki chleb Pide – Ramadan Pidesi | ![](fb.png) |
| | kotek | 11.09.2021 08:33:12 | ![poziom najwyższy i najjaśniejszy :-)](star_icon7.gif)
Grupa: Moderator
Posty: 2930 #7859548 Od: 2018-4-14
| Składniki na zaczyn: 15 g drożdży świeżych (drożdże suche instant 5 g) 200 ml ciepłej wody 2 łyżki mąki pszennej 1 łyżeczka cukru Składniki na chleb: 300 g mąki pszennej chlebowej (typ 650) 1 łyżeczka soli (płaska) Składniki do posmarowania ciasta: 1 żółtko woda lub mleko Dodatkowo: Nasiona sezamu (czarnego i białego).... Wykonanie: W pierwszej kolejności robimy zaczyn. Do miski kruszymy drożdże i zalewamy 200 ml przegotowanej ciepłej wody (około 30°C). Następnie dodajemy dwie łyżki mąki pszennej oraz łyżeczkę cukru i wszystko dokładnie mieszamy, aż do rozpuszczenia się drożdży. Przykrywamy folią spożywczą lub ściereczką i odstawiamy na 15 min, żeby drożdże zaczęły pracować.
Osoby, które będą przygotowywać chleb z drożdży suchych instant, pomijają robienie zaczynu i przechodzą od razu do robienia ciasta. Łączą ze sobą wyżej wymienione składniki na chleb (300 g maki pszennej chlebowej + 1 łyżeczka soli) oraz 200 ml wody, którą dajemy do zaczynu, resztę robimy jak w przepisie poniżej.
Po 15 min, gdy zaczyn ładnie pracuje bierzemy miskę, najlepiej dużą, dodajemy mąkę pszenną chlebową, sól, zaczyn i wszystko dobrze mieszamy, aż składniki się połączą. Następnie palce obsypujemy mąką, ponieważ ciasto jest klejące i mieszamy, ugniatamy, rozciągamy ciasto około 5 min (nie dosypujemy więcej mąki do ciasta, mimo że się klei!). Miskę przykrywamy folią spożywczą lub ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce bez przeciągów, do wyrośnięcia na około 2 godz. Po tym czasie ciasto i dłonie lekko obsypujemy mąką, ciasto delikatnie odklejamy od miski, formujemy kule i kładziemy na blaszkę z piekarnika, wyłożoną papierem do pieczenia i wysmarowaną olejem.
Rozciągając i ugniatając dłońmi formujemy okręg, o średnicy około 30 cm. Ciasto przykrywamy ściereczką i zostawiamy na około 20 – 30 minut do wyrośnięcia, a w międzyczasie przygotowujemy płyn do posmarowania ciasta. Do miseczki dajemy jedno żółtko jajka i trochę wody lub mleka (około 10 ml) i mieszamy. Gdy ciasto nam podrosło paluszki moczymy w rozbełtanym wcześniej jajku z wodą lub mlekiem i szybkimi ruchami naciskamy ciasto w okręg w około ciasta, tworząc w około rant. Następnie również paluszkami odciskamy linie pionowe i poziomo tworząc romby (paluszki cały czas moczymy w rozbełtamy jajku!). Pozostałym rozbełtanym jajkiem smarujemy pędzelkiem całe ciasto.
Tak przygotowane ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200°C (grzałki góra, dół) i pieczemy przez 18 min.
Po upieczeniu chleb wyciągamy z piekarnika i studzimy na kratce!
Smacznego! | | | Electra | 19.02.2025 06:37:12 | ![poziom 5](star_icon5.gif)
![oczka](oczka.png) |
|
![Przejdz do góry strony](strzalka_gora.gif) | Strona: 1 / 1 strony: [1] |
<< Pierwsza | < Poprzednia | Następna > | Ostatnia >> |
Aby pisac na forum musisz sie zalogować !!! |
|