
Grupa: Moderator
Posty: 2930 #7881466 Od: 2018-4-14
| Składniki: Placek daktylowy z bananem 1,5 szklanki mąki pszennej tortowej, 60 dag. margaryny do pieczenia, 1/2 szklanki cukru, 3 jajka, 25 dag. posiekanych daktyli, 1 duży banan, sok z cytryny świeżej, łyżeczka cukru brązowego do posypania, tłuszcz do formy, bułka tarta lub manna do wysypania..... Sposób przygotowania: Placek daktylowy z bananem Daktyle wypestkować i posiekać na paseczki, a banana opłukać ze skórką i obrać, obcinając ciemne końce, ale nie kroić, bo pójdzie cały do pieczenia. Skropić go za to sokiem z cytryny, aby nie ściemniał. Margarynę z cukrem dodać do komory miksera i zmiksować, potem dodawać po jednym jajku stopniowo, by masa się nie zwarzyła szybko. Zmiksować na średnich obrotach i wyłączyć mikser na kwadrans, Mąkę odmierzyć i przesiać z proszkiem do pieczenia i wsypać do komory z pozostałymi składnikami, dodając daktyle i ponownie zmiksować, ale na zwiększonych obrotach.
Następnie blachę lub tortownicę natłuścić, wysypać bułką tartą lub manną, po czym wylać masę na dno i na środek włożyć całego banana,posypując go łyżeczką brązowego cukru po wierzchu, a że owoc był skropiony sokiem, cukier nie powinien opadać.
Wstawić formę do nagrzanego do 175-180 st. C piekarnika i piec z 45-50 min. Po upieczeniuwyjąć blachę z ciastem i ostudzić.
Potem pokroić i podawać na talerzykach deserowwych i jeść. |