Pliki, które tu są udostępnione można używać TYLKO pod warunkiem, że masz ich oryginalną wersje, a ściągniętą kopie będzie się traktować jako zapasową. Nie mogą one służyć jakimkolwiek celom niezgodnym z prawem. Udostępniający pliki nie ponosi żadnej odpowiedzialności z powodu wykorzystania materiałów tu zawartych niezgodnie z ich przeznaczeniem w szczególności, gdy spowodowałoby to szkodę osób trzecich. Wszystkie pliki pobierałeś/aś na własną odpowiedzialność.
 | Strona: 1 / 1 strony: [1] |
Śmietanowiec z brzoskwiniami i czekoladą |  |
| | kotek | 24.03.2022 17:43:22 | 
Grupa: Moderator
Posty: 2930 #7939478 Od: 2018-4-14
| Składniki (20x32cm):
Kruche ciasto:
3 szklanki mąki 200 g masła 6 żółtek 1/2 szklanki cukru 1 op. cukru waniliowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1-2 łyżki śmietany jeśli ciasto jest suche Pianka śmietanowa:
6 żółtek 1 niepełna szklanka cukru 2 op. budyniu śmietankowego 700 g śmietany 18% 100 g gorzkiej czekolady 1 puszka brzoskwiń..... Sposób wykonania:
1. Zrobić kruche ciasto, mąkę przesiać na stolnicę, dodać zimne mało i całość posiekać. Dodać pozostałe składniki, zagnieść. Podzielić na 2 części wielkości 1/3 i 2/3. Zawinąć w folię i włożyć do zamrażarki na minimum 30 minut.
2. W międzyczasie odsączone brzoskwinie pokroić w kostkę, a czekoladę drobno posiekać.
3. Zrobić piankę. Ważne by wszystkie składniki miały temperaturę pokojową. Białka ubić ze szczyptą soli, następnie dodać partiami cukier i ubijać, aż białka będą szklące. Wsypać proszki budyniowe, zmiksować. Następnie dodawać po łyżce śmietany i wmieszać za pomocą szpatułki.
4. Na dno blaszki wyłożonej papierem do pieczenia zetrzeć większy kawałek ciasta z zamrażarki. Delikatnie wyrównać. Wylać 1/3 pianki śmietanowej, na to połowę brzoskwiń i czekolady, znów 1/3 pianki, resztę brzoskwiń i czekolady, a na koniec resztę masy śmietanowej. Na wierzch zetrzeć na tarce mniejszą cześć ciasta. Lekko uklepać. Piec w 175*C przez 45-50 minut.
Smacznego!!! | | | Electra | 19.02.2025 07:07:51 | 
 |
|
 | Strona: 1 / 1 strony: [1] |
<< Pierwsza | < Poprzednia | Następna > | Ostatnia >> |
Aby pisac na forum musisz sie zalogować !!! |
|