
Grupa: Moderator
Posty: 2930 #3962356 Od: 2018-4-14
| składniki Dla 2-4 osób • Przygotowanie: godzina
100 g kaszy jaglanej 375 ml mleka roślinnego szczypta soli 500 g rabarbaru 2-4 łyżki cukru trzcinowego skórka otarta z połowy pomarańczy 375-500 ml soku pomarańczowego.... przygotowanie W czajniku zagotowujemy wodę i płuczemy nią kaszę jaglaną. Kaszę wkładamy do rondelka, dodajemy mleko roślinne, szczyptę soli i gotujemy pod przykryciem 15-20 minut na najmniejszym ogniu, aż się rozgotuje. W tym czasie przygotowujemy rabarbar. Kroimy go w plasterki i wkładamy do osobnego garnka, dodajemy cukier trzcinowy, skórkę otartą z pomarańczy i dolewamy 250 ml soku pomarańczowego. Przykrywamy i gotujemy 15-20 minut na niedużym ogniu. Rozgotowaną kaszę jaglaną blendujemy blenderem ręcznym, dodając stopniowo resztę soku pomarańczowego (125-250 ml). Kiedy budyń będzie miał odpowiednią konsystencję, przestajemy dolewać sok, nakładamy deser do miseczek, a na wierzchu układamy pomarańczowy rabarbar. |