
Grupa: Moderator
Posty: 2930 #3964053 Od: 2018-4-14
| SKŁADNIKI 4 SŁOICZKI PO 250 ML DŻEM Z CUKREM ŻELUJĄCYM 1 kg wydrylowanych wiśni 1 opakowanie żel-fixu 3:1 o wadze 25 g + 200 g cukru lub 200 g cukru żelującego 3:1 DŻEM TRADYCYJNY 1 kg wiśni 300 g cukru sok z 1 cytryny.....PRZYGOTOWANIE DŻEM Z CUKREM ŻELUJĄCYM Wydrylowane wiśnie zważyć i odmierzyć 1 kg. Wymieszać z żel-fixem i cukrem w szerokim garnku. Gotować przez 3 minuty, następnie przełożyć do 4 wyparzonych i suchych słoiczków. Słoiki wypełniać do 3/4 wysokości. Od razu zamknąć i odstawić do ostudzenia. Dżem jest już gotowy do spożycia następnego dnia, ale jeśli robimy przetwory na zimę, wstawiamy słoiki do spiżarki lub piwnicy.DŻEM TRADYCYJNY Wiśnie umyć, wydrylować (najlepiej za pomocą prostego urządzenia - drylownicy). Włożyć do dużego garnka z grubym dnem, dodać cukier, sok z cytryny i wymieszać. Odstawić na około 30 - 60 minut, aż owoce zaczną puszczać sok. Zagotować na małym ogniu co chwilę delikatnie mieszając, następnie zebrać utworzoną pianę. Gotować przez ok. 10 minut na małym ogniu, następnie odstawić na 4 godziny. Po tym czasie znów zagotować owoce i pogotować jeszcze przez ok. 30 minut. Odstawić do następnego dnia. Kolejnego dnia gotować dżem do uzyskania odpowiedniej konsystencji, na wolnym ogniu, co chwilę mieszając. Nakładać gorący do słoików i odwracać do góry dnem. Po całkowitym ostudzeniu można już dżem odwrócić i wstawić do piwnicy lub spiżarki. |