
Grupa: Moderator
Posty: 2930 #5350163 Od: 2018-4-14
| SKŁADNIKI 1 - 2 PORCJE 200 g twarogu 2 jajka mała szczypta soli 1 łyżka cukru 1 łyżeczka cukru wanilinowego 1/2 szklanki mąki 1/2 szklanki mleka 2 łyżki masła cukier puder opcjonalnie: 2 łyżki namoczonych rodzynek do podania: np. dżem truskawkowy, świeże owoce....PRZYGOTOWANIE Do miski włożyć twaróg i rozgieść go praską (taką do ziemniaków). Dodać żółtka (białka odłożyć), sól, cukier, cukier wanilinowy, mąkę i mleko. Wszystko dokładnie wymieszać rózgą. Na koniec dodać odsączone rodzynki jeśli ich używamy. Białka ubić oddzielnie na sztywną pianę. Dodać ją do masy twarogowej i delikatnie wymieszać łyżką. Rozgrzać patelnię z masłem. Gdy masło zacznie skwierczeć, sklarować je (usunąć pianę). Rozprowadzić masło po całej powierzchni patelni, wlać masę na omlet, wyrównać powierzchnię. Smażyć na umiarkowanym ogniu przez ok. 4 minuty lub do czasu aż omlet będzie od spodu ładnie zrumieniony. Wówczas przewrócić go na drugą stronę za pomocą szerokiej łopatki - omlet może się porozrywać, bo w następnym kroku i tak rozrywamy go na mniejsze kawałki. Kawałki omletu przewracać i obsmażyć z innych stron, w sumie przez kolejne ok. 4 minuty. Przełożyć na talerz, posypać cukrem pudrem, podawać z dżemem i owocami. |