
Grupa: Moderator
Posty: 2930 #5387383 Od: 2018-4-14
| Składniki Chałka: 4 szklanki mąki tortowej 0,5 kostki drożdży (50g) 2 jajka 6 łyżek cukru 1 szklanka mleka 4 łyżki masła szczypta soli +jajko do posmarowania ciasta
Kruszonka: 4 łyżeczkii masła 3 łyżki cukru ok. 0,5 szkl. mąki- w zależności od tego ile się wgniecie...Sposób przygotowania przepisu: Domowa chałka z kruszonką
1. 0,5 szklanki mleka lekko podgrzać, dodać drożdże, 1 łyżkę cukru i 1 łyżkę mąki i dokładnie utrzeć, najlepiej w garnuszku o pojemności 0,5-0,75l i pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na ok. 15 min. W tym czasie utrzeć całe jajka z pozostałymi 5 łyżkami cukru do białości. 2. Masło stopić w pozostałym mleku i pozostawić do przestudzenia. 3. Mąkę przesiać w dużą miskę, wymieszać z solą Następnie zrobić w niej dołek, dodać rozczyn, ubite jajka i mleko z masłem i porządnie wyrobić. Wyrobione ciasto pozostawić w ciepłym miejscu, aż podwoi swoją objętość 4. Teraz zrobić kruszonkę: utrzeć masło z cukrem, dodać mąkę i dalej ucierać, aż zrobią się grudki. Chałka w przekroju5. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na stolnicę, jeszcze chwilę zagnieść, a następnie podzielić na pół, a każdą połówkę jeszcze na 3 części. Z każdej części uformować wałek i zapleść z nich 2 warkocze. Następnie przełożyć na wyłożoną papierem blachę, posmarować ubitym jajkiem i posypać kruszonką.Piec ok. 25 min w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. |