
Grupa: Moderator
Posty: 2930 #5460811 Od: 2018-4-14
| Składniki: 500 g mąki pszennej tortowej 4 żółtka jaj 2 białka jaj 3/4 szklanki cukru 2 łyżki kakao 150 g miodu 100 ml śmietany kwaśnej 18 % 1.5 łyżeczki sody oczyszczonej 120 g masła przyprawy: pełna łyżeczka mielonych goździków, po pół płaskiej łyżeczki imbiru i pieprzu czarnego..Leżakowanie: 16 godzin Czas pieczenia: 5 blaszek po 12 min
Przyprawy powinny być w proszku - w razie czego użyj melaksera lub utrzyj je w moździerzu.
Pierniki jak alpejskie Miód, kakao, cukier i przyprawy gotuj 10 minut na małej mocy palnika co kilka chwil mieszając. (Cukier będzie się lekko smażył, ale nie musi się całkiem rozpuścić). Wyłącz. Dodaj masło i zostaw je w masie, by się rozpuściło. W małej miseczce umieść śmietanę i dodaj do niej sodę. Zamieszaj i odstaw.
Białka ubijaj na sztywno przez 3 minuty. Dodaj żółtka i ubijaj jeszcze chwilę. Masę jajeczną wmieszaj łyżką w mąkę (mąkę umieść w największej misce). Następnie wlej ciemną masę miodową. Zamieszaj. Na koniec dodaj śmietanę wymieszaną z sodą. Ja ciasto na tym etapie zaczynam mieszać dłonią. Jest mi znacznie łatwiej zespoić wszystkie składniki.
Ciasto przykryj folią i odstaw do lodówki na 16 godzin. Najlepiej ciasto przygotować sobie późnym popołudniem i piec pierniki dnia następnego.Po tym czasie wyjmij ciasto z lodówki i włącz piekarnik na 170 stopni. W czasie nagrzewania przygotuj blachę. Wyłóż papierem do pieczenia.
Urwij kawałek ciasta. Podsyp mąką i rozwałkuj na placek 3 lub 5 mm. Wykrawaj dowolne wzory przy pomocy foremek. Resztkę ciasta dodaj do kolejnej porcji z miski i powtarzaj czynność jak wyżej. W ten sposób unikniesz zbyt dużej ilości mąki, dokładanej do wykrawków z ciasta.
Pierniczki o grubości 3 mm piecz 10 minut. Pierniczki rozwałkowane na grubość 5 mm piecz 12 minut. W piekarniku wyrastają podwójnie.
Po wystygnięciu przechowuj do 10 dni w puszce lub papierowej torbie zawiniętej w folię.Jak ozdobić pierniczki: - zajadać bez ozdabiania - lukrować - oblewać roztopioną czekoladą - ozdabiać pisakami cukrowymi i posypką. |