
Grupa: Moderator
Posty: 2930 #7133980 Od: 2018-4-14
| Składniki na 4 porcje: 50 g dowolnych orzechów (użyłam włoskich) 50 g cukru 50 g ciasteczek owsianych (w wersji bezglutenowej: dowolnych ciasteczek owsianych lub kruchych) 400 g musu jabłkowego, kupnego lub z przepisu: "Mus jabłkowy" 400 g jogurtu naturalnego typu greckiego 4 łyżeczki cukru pudru cynamon (opcjonalnie)Sposób przygotowania: Orzechy posiekać. Cukier wsypać na dużą patelnię z grubym dnem, rozkładając go równomiernie po całej powierzchni, ustawić moc palnika na średnią i poczekać, aż cukier zacznie się topić. Gdy cukier zacznie się topić, należy potrząsać patelnią od czasu do czasu, aby cały cukier rozpuścił się równomiernie. Kiedy powstanie złoty karmel, dodać posiekane orzechy i wymieszać dość szybko łyżką drewnianą, aby karmel obkleił orzechy. Gorące orzechy w karmelu przełożyć na papier do pieczenia i pozostawić do zastygnięcia. Ciasteczka owsiane i orzechy w karmelu pokruszyć razem na bardzo drobno. (Najłatwiej zmiksować je w malakserze na piasek. Można również włożyć je do woreczka do mrożenia i tłuczkiem do mięsa lub wałkiem do ciasta potłuc). Połowę pokruszonych ciasteczek z karmelem rozłożyć na dnie 4 szklanek. Wyłożyć połowę musu jabłkowego. Jogurt naturalny wymieszać z cukrem pudrem i połowę rozłożyć na musie. Wyłożyć resztę pokruszonych ciasteczek z karmelem, następnie resztę musu i na wierzch resztę jogurtu. Deser można oprószyć cynamonem. Podawać od razu lub schłodzić w lodówce. (Deser najlepszy jest w dzień przygotowania). |