
Grupa: Moderator
Posty: 2930 #7588842 Od: 2018-4-14
| Ciasto: 50g świeżych drożdży 5 łyżek ciepłego mleka 8 łyżek cukru szczypta soli 2 jajka 500g mąki pszennej (użyłam tortowej) 250g miękkiego masła lub margaryny 1 łyżeczka proszku od pieczenia 1 duże opakowanie cukru wanilinowego 32g około 250g dżemu truskawkowego (lub konfitury malinowej, porzeczkowej) Dodatkowo: 1 żółtko 1 łyżka wody cukier puder do posypania...Przygotujemy zaczyn: 1. Do miseczki wlać ciepłe mleko, dodać 2 łyżki cukru i pokruszyć drożdże, mieszać, aż drożdże się rozpuszczą. Miseczkę nakryć i odstawić zaczyn na około 10-15 minut do wyrośnięcia.2. Do miski przesiać mąkę, dodać proszek do pieczenia, krótko wymieszać. Dodać pozostały cukier, cukier wanilinowy, szczyptę soli. Masło zetrzeć na tarce z dużymi oczkami, podsypując mąką, patrz FILM (jeśli masło będzie zbyt miękkie można je pokroić lub posiekać nożem). Dodać jajka, zaczyn i wymieszać mikserem na jednolite ciasto (będzie klejące i wilgotne). Następnie ciasto wyrobić, ja wyrabiałam mikserem przez około 4 minuty, patrz FILM.3. Gotowe ciasto nakryć folią spożywczą i wstawić do lodówki na około 4 godziny, ja wstawiłam na całą noc.4. Schłodzone ciasto wyjąć z lodówki i podsypując mąką podzielić na 3 równe części, patrz FILM. Dwie części można wstawić z powrotem do lodówki, a jeden kawałek, podsypując mąką rozwałkować na okrąg o średnicy około 30cm. Okrąg podzielić na cztery części i następnie jeszcze każdą podzielić na pół, patrz FILM, uzyskamy osiem trójkątów.5. Na każdy trójkąt w najszerszym miejscu wyłożyć łyżeczkę dżemu i ciasto zawinąć do środka lekko dociskając boki oraz formując rogalika. Gotowe rogaliki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wymieszać żółtko z jedną łyżką wody i tak przygotowanym żółtkiem posmarować wierzch rogalików.6. Blaszkę wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180C na funkcji góra – dół przez około 20 minut. Piekłam na drugiej od dołu półce piekarnika. Po wyjęciu z piekarnika odstawić na 10 minut i po tym czasie przenosić rogaliki z blaszki. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.Udanych wypieków Proste Rogaliki z Dżemem
|