
Grupa: Moderator
Posty: 2930 #7625490 Od: 2018-4-14
| 110 g miodu 1 łyżka ekstraktu z wanilii - opcjonalnie 40 g mielonych migdałów szczypta soli 1 łyżka masła orzechowego 200 g orzechów (użyłam mieszanki - włoskie, laskowe, nerkowca, brazylijskie) 30 g rodzynek 30 g suszonej żurawiny 50 g ziaren słonecznika.....INSTRUKCJA Rozpuść razem w rondelku miód, masło orzechowe, ekstrakt z wanilii i mielone migdały. Orzechy posiekaj lub krótko zmiksuj. Dodaj orzechy, rodzynki, żurawiny i słonecznik do masy miodowej - dokładnie wymieszaj. Foremkę o wielkości około 24/24 cm wyłóż papierem do pieczenia, przełóż do niej masę, rozprowadź równą warstwą i lekko ugnieć. Piecz w 150 stopniach przez około 20 minut. Po upieczeniu ostudź, a następnie schłódź w lodówce przez kilka godzin. Ostrym nożem pokrój masę na batoniki. Jeśli chcesz je przechowywać, to najlepiej każdy batonik zawiń w folię spożywczą lub aluminiową. Batoniki najlepiej przechowywać w lodówce, aby nie miękły. |