
Grupa: Moderator
Posty: 2930 #7666785 Od: 2018-4-14
| mąka tortowa 340 g proszek do pieczenia 2 g soda oczyszczona 2 1⁄,2 g cukier 200 g masło 225 g kakao 55 g woda 250 ml ekstrakt waniliowy 5 ml jajka 85 g śmietana 18% 120 g sól 1⁄,2 g czekolada gorzka 100 g śmietana 30% 100 ml płatki migdałowe 120 g...Formę na babkę smarujemy masłem i oprószamy bułką tartą lub kaszką manną. Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temp. pokojowej. Mąkę przesiewamy razem z proszkiem, sodą i cukrem do miski. Do rondelka przekładamy masło, wlewamy wodę i dodajemy kakao, wanilię oraz sól. Podgrzewamy do rozpuszczenia składników. Zdejmujemy z ognia i zostawiamy do lekkiego wystudzenia. Połowę masy dodajemy do suchych składników i mieszamy (ciasto będzie mocno gęste). Następnie dodajemy drugą część masy i ponownie mieszamy tylko do połączenia. Dodajemy po jednym jajku i mieszamy. Na koniec mieszamy z kwaśną śmietaną tylko do połączenia składników. Przekładamy ciasto do formy i pieczemy w temp. 180 C przez około 45-50 min do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu zostawiamy w formie na 30 minut, następnie wyjmujemy delikatnie. Śmietankę mocno podgrzewamy, dodajemy kawałki czekolady i dokładnie mieszamy do rozpuszczenia. Wylewamy na wystudzoną babkę i dekorujemy płatkami migdałowymi (można wcześniej lekko uprażyć).
|