
Grupa: Moderator
Posty: 2930 #7700576 Od: 2018-4-14
| Składniki na babkę kakaową:
200 g masła 200 g drobnego cukru do wypieków 4 duże jajka 250 g mąki pszennej 50 g kakao 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki mleka Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Masło zmiksować z cukrem na średnich obrotach miksera na niemal białą, puszystą masę. Dodawać jajka, jedno po drugim, miksując po każdym dodaniu.
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i kakao, dodać do masy, delikatnie wymieszać szpatułką. Dodać mleko – wymieszać.
Formę keksówkę o dolnych wymiarach 22,5 x 8,5 cm wysmarować masłem i oprószyć mąką pszenną. Wypełnić ciastem, wyrównać.Piec w temperaturze 160º,C przez około 40 – 50 minut (sprawdzić patyczkiem, babka powinna być całkowicie sucha). Pierwsze 25 minut warto piec w temperaturze niższej, 150º,C. Wyjąć, przestudzić w formie, następnie na kratce.
Wystudzoną babkę pokroić na kromki. W każdej kromce foremką wyciąć kształt zajączka. (Ścinki można zamrozić i wykorzystać do bajaderek lub cake popsów).
|