
Grupa: Moderator
Posty: 2930 #7813400 Od: 2018-4-14
| Biszkopt:
Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier, cały czas ubijając (ubita piana powinna być sztywna i lśniąca). Następnie dodawać kolejno żółtka, po każdym ubijając około 30 sekund. Mąki wymieszać, przesiać, delikatnie wmieszać do ciasta drewnianą łyżką. Formę o wymiarach 25 x 25 cm papierem do pieczenia (ja piekłam w kwadratowej tortownicy o podanych wymiarach, więc papierem wykładałam tylko spód formy, boków niczym nie smarowałam). Do formy wlać ciasto. Piec w temperaturze 160 - 170º,C około 40 minut (do suchego patyczka). Biszkopt pozostawić w piekarniku do przestudzenia, po około 15-20 minutach można uchylić drzwiczki, studzić w piekarniku kolejne 15 minut. Przestudzony, wyjąć z piekarnika, jeśli wyrósł z lekką górką odwrócić do góry dnem, po chwili będzie zupełnie płaski. Gdy biszkopt zupełnie się wystudzi wyjmujemy go z formy, oddzielając nożem brzegi ciasta od tortownicy. Biszkopt przekroić ostrym nożem na 3 blaty.Masa:
Malibu przelać do niewielkiej miski, dodać wiórki kokosowe i płatki migdałowe. Wymieszać i pozostawić na kilka godzin. Masło utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę, następnie dodawać po 1-2 łyżki mleko w proszku, stale ucierając. Po wyczerpani mleka dodajemy nasączone wiórki i migdały, wymieszać. Jajka sparzyć. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, dodać do masy i delikatnie wymieszać.
Poncz:
Wodę zagotować, dodać cukier, przestudzić. Dodać likier, wymieszać.
Całość:
Dolny blat ułożyć na paterze, naponczować, wyłożyć 1/3 kremu, przykryć kolejnym blatem, ponownie naponczować, wyłożyć połowę pozostałej masy, przykryć ostatnim blatem, nasączyć go pozostałym ponczem, krem wyłożyć na wierzch i boki ciasta, udekorować wiórkami kokosowymi, ewentualnie pralinkami Raffaello. |