![poziom najwyższy i najjaśniejszy :-)](star_icon7.gif)
Grupa: Moderator
Posty: 2930 #7836821 Od: 2018-4-14
| Ciasto na ok. 12 szt.: Ilość Składnik
mąki gryczanej jasnej
zimnego masła
ksylitolu 4 łyżki wody....Masę serowo-czekoladowa: Ilość Składnik
250 g zmielonego twarogu półtłustego
ksylitolu/erytrytolu zmielonego
małe jajka
jogurtu naturalnego 150 g ulubionej czekolady gorzkiej lub deserowej/mlecznej bez cukru...Dodatkowo: Ilość Składnik
śmietanki kokosowej lub śmietanki kremówki
startej h=gorzkiej cekolady.... Sposób przygotowania Przygotowanie:
Mąkę przesiać do miski. Pokroić masło na kawałki i palcami wetrzeć w mąkę, aż masa będzie przypominała zacierki. Dodać ksylitol i wymieszać. W miarę potrzeby dodać wodę (tyle by wyrobić miękkie, nieklejące ciasto). Wyrobione ciasto przykryć, schłodzić około 30 min. w lodówce.
Na oprószonej mąką stolnicy rozwałkować ciasto. Powycinać z niego koła o śr. większej o 2-3 cm niż spód foremek na muffinki. Wyłożyć nim natłuszczone wcześniej foremki. Dno babeczek ponakłuwać widelczykiem.W misce utrzeć ser z ksylitolem/erytrytolem na puszystą masę. Dodać jajka, nadal ucierać. Wmieszać jogurt. W kąpieli wodnej roztopić czekoladę, nieco przestudzić. Przelać do masy, nie przerywając ucierania, bo się zwarzy. Napełnić masą babeczki i piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180°C (z termoobiegiem 170°C) przez około 15-20 minut, aż ciasto się zezłoci, a masa serowa się zetnie. Pozostawić w piekarniku do przestudzenia. Wyłożyć na kratkę do całkowitego ostygnięcia.
Przed podaniem ubić na sztywno śmietankę kokosową lub kremówkę. Nałożyć ja do szprycy z nakładką w kształcie gwiazdki i ozdobić każdą babeczkę rozetką. Przybrać tartymi czekoladowymi wiórkami.
|