
Grupa: Moderator
Posty: 2930 #7836824 Od: 2018-4-14
| Składniki płatki czekoladowe
250 gramów
cukier
125 gramów
masło
50 gramów
Śmietanka 36%
65 gramów
biała czekolada lub biała polewa czekoladowa
100 gramów... Przygotowanie krok po kroku Krok 1 Do garnka z grubym dnem dodajemy wsypujemy cukier. Włączmy grzanie. Mieszamy cukier szpatułką, aby się nie spalił. Na początku cukier będzie się granulował, potem zmieni swój kolor i zacznie się rozpuszczać. Musimy cały czas mieszać. Cukier podgrzewamy do momentu aż zrobi się karmel- będzie leisty i o bursztynowym kolorze.
Krok 2 Do karmelu dodajemy masło i mieszamy do momentu aż masło się połączy.
Krok 3 Do masy dodajemy ubitą śmietankę kremówkę i nadal mieszamy.
Krok 4 W drugim naczyniu łączymy karmel z płatkami czekoladowymi. Karmel trzeba wlewać stopniowa i sprawdzać konsystencje. Ma ona przypoinać konsystencje masy na szyszki. Jeśli zostanie nam trochę karmelu można zrobić szyszki lub krówki.Krok 5 Płatki połączone z karmelem wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawiamy do lodówki na ok.30 minut
Krok 6 Po upływie 30 minut wyjmujemy blachę i zastygniętą masę kroimy na prostokąty.
Krok 7 Rozpuszczamy białą czekoladę i smarujemy nią spód batoników. Wstawiamy do lodówki, aż biała czekolada zastygnie.
Krok 8 Gotowe! |