
Grupa: Moderator
Posty: 2930 #7838365 Od: 2018-4-14
| Składniki:Blok kakaowy
250 masła, 1/2 szkl. wody, 1-2 szkl. cukru, 5 łyżek kakao, 1 opakowanie mleka w proszku 500 g – polecam Niebieskie lub Łaciate 1- 2 szkl. połamanych ciastek – polecam herbatniki lub biszkopty bakalie – u mnie po garści posiekanych orzechów włoskich i laskowych oraz migdały.... Przygotowanie:
W garnku umieść masło, cukier, kakao oraz wodę – całość zagotuj ciągle mieszając. Do lekko przestudzonej masy dodaj partiami mleko w proszku i całość mieszaj łyżką. Powstanie dość gęsta masa i tak ma być Na koniec stopniowo dodaj bakalie oraz ciastka i wymieszaj masę. Formę keksową wyłóż papierem do pieczenia. Włóż do niej połowę czekoladowej masy i sumiennie dociskaj ją do dna. Chodzi o to, aby ciasto było zwarte bez zbędnych luk. Dodaj resztę ciasta i znów porządnie je dociśnij. Wystudzony blok czekoladowy włóż do lodówki w celu zestalenie się masy.Blok czekoladowy z orzechami – rady: Do masy można dodać (zamiast bakalii) odsączone owoce z kompotu. Innym rozwiązaniem są Blok kakaowypokrojone w paseczki domowe konfitury.
Blok czekoladowy trzymamy w lodówce, pomijając chwile, gdy go podajemy 🙂, .
Schłodzony blok czekoladowy można pokroić i serwować Gościom. |