
Grupa: Moderator
Posty: 2930 #7880836 Od: 2018-4-14
| Składniki na keksówkę 25 x 12 cm
120 g masła 3 jajka w temp. pokojowej kl. L 1 czubata szklanka mąki pszennej tortowej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1/2 szklanki cukru 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia 100 g bakalii (rodzynki, orzechy, żurawina, morele itp.) 2 łyżki mąki do obtoczenia bakalii 2 łyżki kandyzowanych skórek z owoców 1 duże jabłko 1/4 łyżeczki cynamonu kilka kropel esencji waniliowej.... Sposób przygotowania: 1. Keks - przepis: Wszystkie produkty na keks wilgotny powinny mieć temperaturę pokojową ! 1. Miękkie masło miksujemy z cukrem na puch. 2. Dodajemy powoli po jednym jajku, miksując za każdym razem po dodaniu jajka. 3. Teraz dodajemy mąki z proszkiem do pieczenia, esencję waniliową i miksujemy wszystkie składniki na keks na wolnych obrotach. Następnie dodajemy do masy na ciasto keks, bakalie obtoczone w mące, kandyzowane skórki i jabłko pokrojone w kosteczkę. Mieszamy wszystko łyżką do połączenia składników. Wykładamy na blaszkę wyłożona papierem do pieczenia, wierzch ciasta posypujemy cynamonem.
Pyszny keks pieczemy w 180 stopniach Celsjusza przez około 60-70 minut. Patyczek włożony do środka ciasta musi być suchy ! |