
Grupa: Moderator
Posty: 2930 #7887814 Od: 2018-4-14
| SKŁADNIKI ciasteczka Neo – 1 opakowanie czekolada mleczna bio – 200 g biała masa cukrowa zielona masa cukrowa PRZYGOTUJ papierowe słomki papier do pieczenia KROK 1: TEMPERUJEMY CZEKOLADĘ Czekoladę mleczną roztapiamy i temperujemy.
KROK 2: UMIESZCZAMY SŁOMKI W CIASTECZKACH Papierowe słomki z góry spłaszczamy, zamaczamy końcówkę w czekoladzie i wbijamy w nadzienie między ciasteczkami. Odkładamy na bok.
KROK 3: ZANURZAMY CIASTECZKA W CZEKOLADZIE Ciasteczka na patyczkach zanurzamy w czekoladzie, czekamy, aż jej nadmiar ścieknie, i odkładamy je na papier do pieczenia. KROK 4: PRZYGOTOWUJEMY POROŻE RENIFERÓW Na papierze do pieczenia rysujemy uproszczony kształt poroża renifera. Zatemperowaną czekoladę przelewamy do kornetu. Obrysowujemy czekoladą narysowany kształt i wypełniamy go w środku. Odstawiamy do stężenia i gotowe odklejamy od papieru. Poroże docinamy tak, by pasowało do kształtu ciasteczka. Czekoladą przyklejamy rogi po obu stronach ciasteczek. Zostawiamy na papierze do wyschnięcia i stężenia czekolady.
KROK 5: FORMUJEMY PYSZCZKI RENIFERÓW Z białej masy cukrowej formujemy dwie małe kulki. Przyklejamy je do lizaków w miejscu oczu. Formujemy większą kuleczkę, którą przyklejamy w miejscu pyszczka. Nożykiem rzeźbimy uśmiech. Za pomocą kornetu z czekoladą dorysowujemy oczka i nosek. Noski możemy również zrobić z zielonej masy cukrowej. KROK 6: PRZYGOTOWUJEMY CZAPECZKI I SZALICZKI DLA RENIFERÓW Z zielonej masy formujemy kulkę, a następnie nadajemy jej kształt łezki – rozpłaszczamy, koniuszek zawijamy. Tak formujemy czapeczki. Z białej kulki robimy pomponik, który doklejamy do końca czapeczki. Pasek białej masy przyklejamy jako ozdobny pasek na dole czapeczki. Czapeczkę przyklejamy na czekoladę do góry ciasteczka. Z zielonej masy formujemy również szaliczki. I przyklejmy je do ciasteczka. |