
Grupa: Moderator
Posty: 2930 #7891020 Od: 2018-4-14
| Składniki: 300 g miodu 120 g masła 600 g mąki pszennej 100 g cukru pudru 2 łyżeczki sody oczyszczonej ¼, łyżeczki soli 1 łyżka ciemnego kakao 3 łyżki przyprawy do pierników 1 jajko
Lukier królewski: białko jajka kurzego, cukier puder..... Sposób przygotowania: 1. Pierniczki miękkie - przepis prosty: W garnku roztopić masło i podgrzać razem z miodem. Odstawić do przestudzenia. 2. Do miski wsypać mąkę, cukier puder, sodę oczyszczoną, sól, kakao i przyprawę do pierników. Wszystko wymieszać najlepiej rózgą by spulchnić mąkę. 3. Do miski z sypkimi składnikami wlać przestudzone masło z miodem i wyrobić najlepiej mikserem do połączenia się składników (wyrabiam łopatkami do ciasta drożdżowego ). Ciasto na pierniczki miękkie powinno być jednolite i miękkie. 4. Stolnice podsypać mąką i przełożyć ciasto. Rozwałkować na cienki placek około 0,5 cm grubości i wykrawać ciastka. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec około 10 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. 5. Lukier: białko połączyć z cukrem pudrem w misce tak aby nie było grudek a lukier miał lekko gęstą konsystencje i polukrować ostudzone pierniczki miękkie. |