
Grupa: Moderator
Posty: 2930 #7892707 Od: 2018-4-14
| Składniki:
Ciasto: 1,5 szklanki cukru 1 cukier waniliowy 9 białek 4 żółtka 1,5 szklanki mąki pszennej + 2 łyżki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szklanki oleju 1 łyżka kakao 3 łyżki suchego maku 1 kisiel czerwony (truskawkowy lub wiśniowy)
Masa serowa: 50 dag waniliowego serka homogenizowanego 4 kolorowe galaretki + 1 szklanka wody na każdą galaretkę 1 galaretka brzoskwiniowa + 1 szklanka wody..... Sposób przygotowania:
1. Białka ubijamy z cukrem, a potem partiami mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz wlewamy olej. Ciasto dzielimy na 4 równe części: do jednej dodajemy żółtka i dwie łyżki mąki, do drugiej suchy mak, do trzeciej kakao, a do ostatniej suchy kisiel. 2. Blachę (25x36 cm) wykładamy papierem do pieczenia. Na środek nakładamy trochę ciasta z makiem, na to ciasto z kakao, potem ciasto z kisielem, a na koniec z żółtkami, i tak, aż do wyczerpania ciasta. Całość pieczemy ok. 40 minut w 180 st.C. Kiedy ciasto ostygnie, kroimy na dwa blaty. 3. Cztery kolorowe galaretki rozpuszczamy osobno w 4 szklankach wody. Studzimy i odstawiamy do stężenia. Kiedy stężeją, kroimy w kostkę. 4. Galaretkę brzoskwiniową rozpuszczamy w 1 szklance wrzątku. Jak ostygnie to mieszamy z serkiem homogenizowanym, następnie dodajemy pokrojone w kostkę galaretki. Kiedy masa lekko stężeje, przekładamy ciasto. 5. Ciasto przechowujemy w chłodnym miejscu. Wierzch posypujemy cukrem pudrem. |