
Grupa: Moderator
Posty: 2930 #7247619 Od: 2018-4-14
| Składniki filet z białej ryby (dorsz, sandacz, mintaj)
600 gramów
Przyprawa Czerwone Curry Knorr
1 opakowanie
liście bananowca
5 sztuk
limonka
1 sztuka
liście limonki kafir
8 sztuk
szalotka
6 sztuk
galangal lub imbir - kłącze
4 cm
ząbek czosnku
4 sztuki
Czerwone chili
2 sztuki
limonka
1 sztuka
natka kolendry
1 pęczek
natka bazylii tajskiej
1 pęczek
liście limonki kafir
5 sztuk
łodyga trawy cytrynowej
4 sztuki
napój kokosowy
1 puszka
olej roślinny
2 łyżki
wywar warzywny
0.5 szklanki
Kmin rzymski z Indii mielony Knorr
2 łyżeczki
cukier brązowy
2 łyżki
sól
1 szczypta....Krok 1 Liście bananowca lub pergamin przytnij tak, by powstały kawałki wielkości ok. 20 cm x 15 cm. Posłużą one do zawinięcia filetów ryby. W misce połącz oliwę z oliwek, cukier, sól oraz Czerwone Curry Knorr. W powstałej marynacie obtocz płaty ryby. Filety ułóż na środku każdego liścia.
Ryba z grilla w liściach bananowca - Krok 1 Krok 2 Limonkę, czosnek i imbir pokrój w plastry, szalotkę pokrój w cienkie paseczki, natomiast trawę cytrynową podziel na mniejsze kawałki. Posiekaj natkę kolendry. Składniki układaj na rybie według uznania. Dołóż po dwa listki limonki. Całość ściśle zawiń w liście bananowca.Krok 3 Rybę ułóż na tackach aluminiowych na rozgrzanym grillu pod przykryciem. Piecz ok. 15 minut, odwracając filety na drugą stronę co jakiś czas. |