
Grupa: Moderator
Posty: 2930 #7976961 Od: 2018-4-14
| Składniki bataty (słodkie ziemniaki)
700 gramów
Przyprawa pikantna grubo mielona Knorr
1 opakowanie
oliwa z oliwek
5 łyżek
awokado
1 sztuka
strąk papryczki chili
1 sztuka
natka kolendry
1 pęczek
Majonez Hellmann's Babuni
3 łyżki
jogurt typu greckiego
200 gramów
limonka
1 sztuka...... Przygotowanie krok po kroku Krok 1 Bataty obierz i pokrój na grube 2-centymetrowe plastry, a następnie wykrój z nich słupki o grubości 2 cm.
Grillowane frytki z batatatów z dipem z awokado - Krok 1 Krok 2 Posiekaj natkę kolendry, chili pokrój w drobną kosteczkę. Limonkę otrzyj ze skórki i wyciśnij z niej sok. Obierz awokado, rozdrobnij je widelcem, dodaj majonez, gęsty jogurt, chili, kolendrę, sok z limonki oraz opakowanie przyprawy grubo mielonej. Gotowy dip przełóż do naczynia i wstaw do lodówki.
Grillowane frytki z batatatów z dipem z awokado - Krok 2 Krok 3 Wymieszaj oliwę z oliwek, przyprawę Adobo Knorr, sól oraz startą skórkę z limonki. Zanurz w marynacie ziemniaki. Opiekaj je ok. 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 200°C lub na grillu, na tackach aluminiowych, pod przykryciem. Co jakiś czas obracaj bataty na drugą stronę. Gotowe frytki podawaj z dipem z awokado. |