
Grupa: Moderator
Posty: 2930 #5463699 Od: 2018-4-14
| Składniki na ciasto
Podane ilości powinny wystarczyć do przygotowania około 50 sztuk pierogów. Przygotowanie ciasta pierogowego zajmuje około 20 minut.
300 g mąki pszennej 250 ml gorącej wody 1/4 łyżeczki soli..W misce umieść odmierzoną ilość mąki, dodaj sól. Następnie dolewaj stopniowo ciepłą wodę i mieszaj przy pomocy łyżki. Kiedy mąka z wodą połączą się w zwartą masę możesz przejść do wyrabiania ciasta ręką. W efekcie otrzymasz miękkie i sprężyste ciasto. Przepis ten wykorzystany został do przygotowania pierogów ruskich i pierogów z dynią.Ciasto pierogowe z jajkiem Przepis ten oprócz składników klasycznego ciasta – mąki i wody, wymaga dodania jajka i odrobiny masła oraz soli. Ciasto jest miękkie i elastyczne. To mój ulubiony przepis na ciasto pierogowe, sprawdzony wielokrotnie, który jeszcze nigdy mnie nie zawiódł.
Składniki potrzebne do przygotowania ciasta
Z podanych proporcji wychodzi około 50 pierogów. Przygotowanie – ok. 15-20 minut.
2 szklanki mąki pszennej + do podsypywania 1 jajko ok. 3/4 szklanki ciepłej przegotowanej wody 1 łyżeczka masła 1 łyżeczka soliMąkę wsyp do miski, dodaj jajko, masło, sól i stopniowo dodawaj odpowiednią ilość wody, aby składniki się połączyły. Zagnieć ciasto, tak by było gładkie i jednolite. Ciasto nie może się kleić do rąk, ale musi być miękkie, żeby dało się łatwo rozwałkować. Przepis pojawił się przy okazji wpisu o pierogach z grzybami. Ciasto idealne do pierogów różnego rodzaju, a także do przygotowania tradycyjnych uszek do barszczu. |