
Grupa: Moderator
Posty: 2930 #5671287 Od: 2018-4-14
| Składniki ciasto:
mąka pszenna
800 gramów
ciepła woda
300 mililitrów
oliwa z oliwek
4 łyżki
sól
1 szczypta..farsz:
cukinia
2 sztuki
Bulion na włoszczyźnie Knorr
1 sztuka
cebula szalotka
2 sztuki
czosnek, ząbek
2 sztuki
kilka listków świeżej bazylii
kilka gałązek tymianku
ser feta
200 gramów
oliwa z oliwek
160 mililitrów
cebula
2 sztuki
pieprz świeżo mielony
1 szczypta
sól
1 szczypta....Krok 1 Połącz mąkę z ciepłą wodą, oliwą i szczyptą soli. Ciasto dokładnie wyrób, aż stanie się elastyczne (w razie potrzeby dodaj więcej wody lub gdy będzie za rzadkie dodaj więcej mąki). Ciasto podziel na kilka części, uformuj z nich mniejsze kule i zawiń w folię spożywczą, odstaw na godzinę na bok.
Pierogi z cukinią - Krok 1 Krok 2 Na oprószonej mąką stolnicy rozwałkuj pierwszą kulę na placek o grubości 2 mm. Wytnij z ciasta kółka, ułóż na pergaminie i przykryj lnianą ściereczką. Cukinię zetrzyj na tarce, a cebulę posiekaj. W garnku na kilku łyżkach rozgrzanej oliwy podsmaż drobno posiekaną cebulę, czosnek i startą cukinię, dodaj kostkę Bulionu na włoszczyźnie Knorr. Całość dobrze wymieszaj i dopraw do smaku pieprzem, posiekaną bazylią i tymiankiem. Gotuj chwilę, aż zgęstnieje. Farsz przestudź i połącz z pokruszonym serem feta.Krok 3 Brzegi wyciętych krążków z ciasta posmaruj delikatnie wodą, w środek włóż łyżeczkę farszu. Brzegi ciasta sklej ściskając palcami lub przyciśnij widelcem.
Pierogi z cukinią - Krok 3 Krok 4 Gotowe pierogi gotuj partiami w lekko osolonej wodzie.
Pierogi z cukinią - Krok 4 Krok 5 Na pozostałej oliwie podsmaż cebulę pokrojoną w kostkę a następnie polej nią gotowe pierogi. |