
Grupa: Moderator
Posty: 2930 #6386617 Od: 2018-4-14
| Składniki mielona wołowina
200 gramów
Bulionetka drobiowa Knorr
3 sztuki
mielone mięso wieprzowe z łopatki
300 gramów
mielona jagnięcina z łopatki
400 gramów
mąka pszenna
800 gramów
jajka
2 sztuki
kolendra
1 pęczek
natka pietruszki
1 pęczek
papryka chili
2 sztuki
Kminek z Polski Knorr
1 łyżeczka
sól
1 łyżeczka
ząbek czosnku
2 sztuki
cebula
1 sztuka Pieprz czarny z Wietnamu mielony Knorr
1 łyżeczka....Krok 1 Aby przyrządzić ciasto, w dużej misce rozmieszaj mąkę z jedną łyżeczką soli. Dodaj jajka i około 1,5 szklanki ciepłej wody. Zagnieć ciasto - powinno być dość twarde. Przygotowane ciasto zafoliuj w misce i odstaw na bok.
Chinkali - Gruzińskie pierożki - Krok 1 Krok 2 W misce umieść trzy rodzaje mięsa, dodaj zmielony lub roztarty w moździerzu kminek, czarny pieprz. Posiekaj bardzo drobno cebulę, czosnek, papryczkę chili, natkę kolendry oraz pietruszki i dodaj do mięsa. Wszystko dopraw solą i dokładnie wymieszaj.
Chinkali - Gruzińskie pierożki - Krok 2 Krok 3 Ciasto rozwałkuj na oprószonej mąką stolnicy. Postaraj się, aby było cienkie (około 1,5 milimetra - cieńsze będzie pękać, grubsze będzie niesmaczne). Z rozwałkowanego ciasta, za pomocą okrągłego krążka lub szklanki, wytnij mniejsze placki. Powinny mieć około 10 centymetrów średnicy.Krok 4 W dużym garnku nastaw 3 litry wody, dodaj trzy Bulionetki Drobiowe Knorr.
Chinkali - Gruzińskie pierożki - Krok 4 Krok 5 W środek małych placków nałóż łyżkę farszu. Brzegi ciasta zwilż wodą i zbierając krawędź, raz przy razie zamknij górę placka tworząc kształtną sakiewkę.
Chinkali - Gruzińskie pierożki - Krok 5 Krok 6 Gotowe pierożki ugotuj w bulionie. |