
Grupa: Moderator
Posty: 2930 #6825454 Od: 2018-4-14
| FARSZ NA PIEROGI – SKŁADNIKI: 1 kg kapusty kiszonej 4 cebule 50 g suszonych grzybów (u mnie to słoik 0,8 litra suszonych grzybów) 3 marchwie małe lub dwie większe 30 ml oleju do smażenia 60 ml oleju lnianego lub oleju rzepakowego 5 listków laurowych 10 kulek ziela angielskiego 4 łyżki melasy, miodu lub syropu z agawy 500 ml wody lub soku jabłkowego kilka plastrów suszonych jabłek lub śliwki suszone pieprz do smaku...FARSZ NA PIEROGI – PRZEPIS: Kapelusze grzybów zalewam wrzątkiem, moczę przez noc i gotuję do miękkości. Grzyby kroję w paseczki. Nóżki grzybów mielę w młynku do kawy na proszek. Cebule obieram, kroję w kostkę i podsmażam na złoto na oleju. Marchew obieram ścieram i chwilę smażę z cebulą. Kapustę kroję drobno, wkładam do garnka i dopełniam 2-3 szklankami wody, dodaję przyprawy, marchew z cebulą, grzyby z płynem, w którym się gotowały i gotuję przez 2 godzinny do miękkości kapusty. Jak minie 1,5 godziny dosypuję proszek ze zmielonych nóżek grzybów i gotuję jeszcze 30 minut często mieszając, aby większość płynu odparowała. Doprawiam melasą/miodem, olejem tłoczonym na zimno lnianym lub rzepakowym i sowitą ilością pieprzu. Przed napełnianiem pierogów lub krokietów farsz trzeba wystudzić i odcisnąć w dłoniach nadmiar płynu.
|