
Grupa: Moderator
Posty: 2930 #7855773 Od: 2018-4-14
| Składniki na ciasto naleśnikowe: 750 ml mleka, 3 jajka, 300 g mąki pszennej, olej do smażenia.
Składniki na masę serową: 250 g twarogu półtłustego, 400 g waniliowego serka homogenizowanego, 1 łyżka cukru, 1 łyżka budyniu waniliowego bez cukru (proszku). Składniki na masę śmietanową: 150 ml śmietanki kremówki 30%, 1 jajko, 1 łyżka cukru, 1 łyżka budyniu waniliowego bez cukru (proszku).
Składniki na sos malinowy: 400 g malin (mogą być mrożone), 1 czubata łyżeczka mąki ziemniaczanej + 2 łyżki wody, cukier do smaku.
Dodatkowo: cukier puder do posypania.... W oryginalny przepis wcisnęłam jedynie swój przepis na naleśniki, który mnie nie zawodzi od lat. Zaczynamy od smażenia naleśników. Z mleka, jajek i mąki przygotować gładkie ciasto. Rozgrzać patelnie teflonową, wylać na nią odrobinę oleju (tylko pod pierwszy naleśnik!), a następnie smażyć kolejno naleśniki. Należy jedynie zwrócić uwagę, żeby naleśniki były cieniutkie. Z podanych składników wyszło mi 13 szt. naleśników. Akurat na dwie warstwy ułożone w formie. Przygotować masę serową. Twaróg dokładnie rozetrzeć blenderem ręcznym lub mikserem, aby był bardziej kremowy i nie porobiły nam się później grudki w masie. Dodać serek homogenizowany, 1 łyżkę cukru oraz 1 łyżkę budyniu. Dokładnie wymieszać. Na usmażone naleśniki nakładać po 1 łyżce masy serowej i zawijać w ruloniki. Przełożyć do naczynia żaroodpornego tak, aby ściśle przylegały do siebie. Ze składników na masę śmietanową przygotować miksturę do zalania naleśników, zaczynając od rozbełtania jajka widelcem, a następnie dodając pozostałe składniki. Całość bardzo dokładnie wymieszać. Przygotowane wcześniej naleśniki, zalać śmietankową masą i przełożyć do rozgrzanego do 180°C piekarnika (z termoobiegiem). Piec przez około 30-35 minut, aż śmietana zgęstnieje i ładnie się zapiecze. W międzyczasie można przygotować sos malinowy. Maliny podgrzać, tak aby się delikatnie zaczęły rozpadać, dodać cukier do smaku. Mąkę ziemniaczaną dokładnie wymieszać z 2 łyżkami wody i przelać do gorących malin. Gotować razem przez kilka minut cały czas mieszając. Zdjąć z ognia. Odstawić do przestudzenia. Jeżeli chcielibyśmy, żeby sos był gładszy, można całość zmiksować jeszcze blenderem ręcznym. Przed podaniem obficie posypać cukrem pudrem i polać sosem malinowym. |