
Grupa: Moderator
Posty: 2930 #6218984 Od: 2018-4-14
| Składniki:
4 szklanki mąki pszennej 250 ml mleka 250 ml letniej wody 2 łyżeczki masła 2 łyżeczki cukru 2 łyżeczki suszonych drożdży 2 łyżeczki soli....Przygotowanie:
Mleko z masłem zagotować, dodać cukier, rozpuścić. Przelać do dużej miski, dodać wodę i lekko przestudzić (odstawić na ok. 5-10 minut). Dodać drożdże i sól, a następnie wszystko razem wymieszać. Mieszając, stopniowo dodawać mąkę po 1 szklance. Jeśli ciasto będzie za rzadkie, wsypać jeszcze dodatkowe 1/2 szklanki lub szklankę mąki. Wyrobić ciasto, aż będzie gładkie, miękkie, ale nada lepkie. Przykryć ciasto ściereczką i odstawić do czasu, aż podwoi swoją objętość. Z gotowego uformować delikatnie bagietki, podsypując ciasto mąką, aby nie przywierało nam do rąk. Ułożyć je na natłuszczonej blaszce, odstawić na 30 min., aby podrosły. Piec w 250 st. przez 10 min., a kolejne 10-15 min. w temp. 200 st. Na dno blaszki wysyp kostki lodu, to sprawi, że bagietki będą chrupiące. |