
Grupa: Moderator
Posty: 2930 #6218989 Od: 2018-4-14
| Składniki: 1 główka czosnku (najlepiej polskiego lub przynajmniej europejskiego) sok wyciśnięty z 1 cytryn 3-4 łyżki miodu (na przykład lipowy, akacjowy, spadziowy) 1 szklanka przegotowanej i ostudzonej wody....Wykonanie: Czosnek obierz i zmiażdż, dodaj sok z cytryn, miód, i przegotowaną, ostudzoną wodę. Ja wszystko wrzucam do miksera, blenduję, przelewam do słoika i zakręcam. Następnie stawiam w ciemne i chłodne miejsce na 2 doby. Po upływie tego czasu przecedź przez gazę, a nalewkę wlej do szklanego, zakręcanego pojemnika (np. słoika) i przechowuj w lodówce. Jeśli wyjmujecie nalewkę z lodówki, to możecie do niej dodać trochę ciepłej wody, aby nie pić zimnego płynu.Dawkowanie: dorośli 2 łyżki dziennie, dzieci po 1 łyżeczce dziennie – nalewka jest ostra, dla dzieci należy ją rozrobić z lekko ciepłym płynem lub dodawać do potraw, na przykład do sałatek. W przypadku infekcji ilość można zwiększyć: dorośli 2 x dziennie po 2 łyżki, dzieci 2 x dziennie po 1 łyżeczce – nalewka jest ostra, dla dzieci należy ją rozrobić z lekko ciepłym płynem lub dodawać do potraw, na przykład do sałatek. |