
Grupa: Moderator
Posty: 2930 #6619297 Od: 2018-4-14
| Składniki: 1 kg maki pszennej 6 jaj w tym jedno cale i reszta zoltek 5 lyzek cukru cukier waniliowy 1 male piwo 1 smietana 10 dag.drozdzy szczypta sodki 1/2 kiliszka octu lub spirytusu 1/2 kostki masla lub margaryny olej do smazenia lub smalec marmolada cukier puder lub lukier do dekoracji....Kroki wykonania: 1.make przsiac do miski 2.drozdze rozrobic z jedna luzeczka maki , cukru i 2 lyzkami cieplej wody (nie goracej zeby nie zaparzyc) 3.maslo rozpuscic, piwo troche podgrzac, jajka roztrzepac z octem 4.gdy drozdze wyrosna dodac do maki i delikatnie palcami wgniesc w make dodac letnie mleko, jajka wyrabiac na koncu dodac rozpuszczone maslo i mala smietane i wyrabiac do uzyskania jednolitej konsystencji az ciasto bedzie odchodzilo od bokow miski(musi byc dobrze "napowietrzone "aby paczki byly puszyste) ciasto odstawic do wyrosniecia w cieple miejsce na ok.1 godzine.5.Gdy ciasto wyrosnie rwac po male kawali wkladac lyzeczke marmolady do srodka i lepic okragle kulki i ukladac na wysypanej maka stolnicy poczekac az wyrosna o.20 min 6.Tluszcz rozgrzac na patelni tak ok. do polowy aby pozniej powstaly prazki. Wrzucac paczki na goracy tluszcz "brzuszkiem " do gory smazyc z obu stron na zloty kolor, wylozyc na recznik papierowy i odsaczyc z nadmiaru tluszczu. 7.Gdy paczki wystygna udekorowac lukrem lub cukrem pudrem( ja na lukrze ulozylam jeszcze wiorki kokosowe) smacznego!!!!! |