
Grupa: Moderator
Posty: 2930 #6817533 Od: 2018-4-14
| Rozmrażanie ma to do siebie, że najlepiej mieć na nie czas. No cóż, nie ma co załamywać rąk, tylko brać się do roboty! jak rozmrozić całą rybę? 1. Wyjmij rybę z zamrażalki i włóż pod bieżącą wodę – najpierw zimną, potem letnią.2. Gdy ryba zacznie odmarzać, możesz ją dalej moczyć (nie zwiększaj temperatury!) lub odłożyć na talerz i posypać solą.3. Jeśli chcesz ją przeznaczyć do pieczenia – możesz do rozmrażania wykorzystać piekarnik. Jak? Wystarczy wsadzić rybę do zimnego pieca i włączyć. Mięso będzie odmarzało wraz z nagrzewaniem się piekarnika. jak rozmrażać filety i ryby w dzwonkach? 1. Wyjmij filety z zamrażalki i pozostaw w woreczku foliowym – jeśli jest on rozerwany, przełóż kawałki do nowego worka.
2. Do miski wlej mleko w temperaturze pokojowej lub letnią wodę. Umieść w niej rybę.
3. Po paru minutach zacznie odmarzać. Możesz w tym momencie wyjąć ją z opakowania i - jeśli wykorzystujesz do tego celu mleko - przełożyć rybę bezpośrednio do miski. W ten sposób unikniesz nieprzyjemnego zapachu w trakcie smażenia.
4. Jeśli zdecydowałaś się na wodę, a kawałki nieco odmarzły – wyjmij je z woreczka, posól i odstaw na talerzyk do lodówki. W sytuacji, gdy bardzo ci się śpieszy wrzuć je od razu na patelnię i po prostu smaż chwilę dłużej. |