
Grupa: Moderator
Posty: 2930 #7658569 Od: 2018-4-14
| SKŁADNIKI: 5 marchwi 2 pietruszki lub lepiej pasternak 3 cebule 3 szklanki płatków owsianych (u mnie bezglutenowe) 2/3 szklanki mąki owsianej, ryżowej, sorgo, teff, jaglanej lub kukurydzianej, może też być pszenna jeśli jecie gluten 2 łyżki z czubkiem mąki ziemniaczanej (jeśli dodajecie mąkę bezglutenowa, jeśli pszenną to nie trzeba) 3 ząbki czosnku 1 łyżka majeranku (jeśli lubicie),2 łyżki ziół prowansalskich sól oraz czarny pieprz do smaku olej do smażenia bułka tarta bezglutenowa lub pszenna, kaszka kukurydziana błyskawiczna lub mąka ryżowa do obtaczania...KOTLETY WEGETARIAŃSKIE – PRZEPIS: Płatki owsiane wkładam do garnka i zalewam taką ilością wrzącej wody, żeby sięgała na 2 palce powyżej płatków. Zazwyczaj zagotowuję i wyłączam, zostawiając pod pokrywką na 15 minut. Czasami jeszcze przykrywam ręcznikiem aby dobrze napęczniały. Powinny być zwarte i lepiące. Włoszczyznę obieram i ścieram na tarce na drobniutkie paski. Cebule obieram, kroję w kostkę i podsmażam na złoty kolor, dodaję włoszczyznę i razem duszę i zasmażam. W misce mieszam płatki owsiane z cebulą oraz włoszczyzną, przepuszczonym przez praskę czosnkiem, mąką ziemniaczaną i owsianą, przyprawami oraz solą i pieprzem. Formuję kotlety, obtaczam w bułce tartej i smażę na złoty kolor. Kotlety wegetariańskie podaję na ciepło, jako element obiadu. |