
Grupa: Moderator
Posty: 2930 #7795872 Od: 2018-4-14
| Składniki na ok. 4- 6 porcje: 400 g ugotowanego mięsa z kurczaka z rosołu (waga po ugotowaniu bez skór i kości) 2 ugotowane marchewki z rosołu 70 g mrożonego groszku 1,5- 2 szklanek zimnego rosołu (375- 500 ml) 2 łyżki masła 2 łyżki mąki pszennej lub ryżowej sól, pieprz ok. 300 g ryżu np. biały basmati..Sposób przygotowania: Ryż ugotować w osolonej wodzie. Mięso z kurczaka wyjąć z rosołu i obrać z kości i skór. Podzielić palcami na mniejsze kawałki. Marchewki pokroić na plasterki. Na patelni, na średniej mocy palnika, roztopić masło. Dodaj mąkę i wymieszać drewnianą łyżką na gładką masę. Przesmażyć ok. 1 minuty. Wlewać powoli 1,5 szklanki zimnego rosołu, szybko mieszając, aby nie zrobiły się grudki. Gdy sos będzie gładki, dodać mrożony groszek i zagotować. Gotować ok. 3- 4 minut, aż groszek się rozmrozi i sos zgęstnieje. W zależności od gęstości sosu, można dodać jeszcze trochę rosołu (ok. 0,5 szklanki). Dodać marchewkę i mięso. Delikatnie obtoczyć w sosie i lekko podgrzać, aby się zagrzało. Nie mieszać za dużo, bo mięso się rozpadnie. W razie potrzeby doprawić solą i pieprzem do smaku. |