
Grupa: Moderator
Posty: 2930 #7806866 Od: 2018-4-14
| Składniki 2 małe ząbki czosnku (lub 1 duży) pół białej części pora pół cebuli 4 niewielkie ziemniaki ok. 40 g umytych liści pokrzywy (to mniej więcej dwie garście umytych liści, czyli jakieś 4-5 razy więcej suchych) 1 łyżka oleju rzepakowego lub masła klarowanego łyżeczka lubczyku pół łyżeczki gałki muszkatołowej opcjonalnie 1 łyżka czosnku niedźwiedziego, ja użyłam głównie do dekoracji świeżo zmielone sól morska i pieprz do smaku (dużo pieprzu!) 350 ml bulionu warzywnego...Przygotowanie Zaczynamy od rozgrzania na patelni lub w garnku oleju lub masła klarowanego i rozmrożenia bulionu (jeśli oczywiście był zamrożony). W tym czasie kroimy pora w plastry, a cebulę i czosnek w kostkę. Wrzucamy to na patelnię do zeszklenia. Po chwili dodajemy do tego pokrzywę i przyprawy i smażymy lub dusimy przez kilka minut, od czasu do czasu mieszając. W tym czasie ziemniaki kroimy w kostkę i dodajemy je do reszty. Zalewamy to bulionem i gotujemy do miękkości ziemniaków, czyli ok. 15-20 minut. Na końcu kontrolujemy smak, jeśli zajdzie taka potrzeba doprawiamy jeszcze solą i pieprzem. Taką zupę można już podawać, ale można też delikatnie zabielić ją jogurtem lub śmietaną, albo zmiksować na krem. |