
Grupa: Moderator
Posty: 2930 #7814842 Od: 2018-4-14
| 2 lbulionu drobiowego/rosołu (lub 2 udka kurczaka, seler, pietruszka) 2marchewki 8ziemniaków 8ogórków kiszonych 200 mlśmietany 18% lub 12% 200 gugotowanego ryżu 600 gżeberek wieprzowych koperek liść laurowy, ziele angielskie.... Jak przygotować? Żeberka i udka przepłucz, zalej wodą, dodaj seler, pietruszkę, ziele angielskie i liście laurowe. Jeśli używasz rosołu lub bulionu, zalej żeberka bulionem. Dodaj marchewki.
Gotuj około 1-1,5 godziny. Od czasu do czasu zbieraj łyżką unoszące się na powierzchni szumowiny.
Ugotowane, miękkie mięso wyciągnij i oddziel od kości. Seler i pietruszka nie będą Ci już potrzebne, natomiast marchewkę pokrój w plasterki.
Ziemniaki obierz, pokrój w kostkę, dodaj do wywaru i gotuj około 20 minut. Pod koniec gotowania dodaj starte na tarce lub drobno pokrojone ogórki oraz śmietanę. Aby śmietana się nie zwarzyła, odlej odrobinę ciepłego płynu, wymieszaj ze śmietaną i wlej całość do garnka.
Zupę podawaj z kawałkami mięsa, marchewką, koperkiem i ryżem. |